ГоловнаСуспільствоЖиття

Знайдені в гаражі під Одесою протиградові ракети виявилися власністю держпідприємства

Їх незаконно зберігала і запускала "Одеська служба з активного впливу на гідрометеорологічні процеси".

Знайдені в гаражі під Одесою протиградові ракети виявилися власністю держпідприємства

Поліція заявляє, що державне підприємство "Одеська служба з активного впливу на гідрометеорологічні процеси" незаконно зберігала і запускала 17 ракет класу "земля-повітря" в районі населеного пункту Шабо Одеської області.

Про це йдеться в матеріалах суду.

Відзначається, що впродовж тривалого періоду посадові особи держпідприємства зберігали реактивні твердопаливні ракети типу "земля-повітря" протиградових ракетних комплексів типу "Алазань-2М", "Кристал-1,2,3", калібру 82,5 мм, неналежним чином і без будь-яких дозвільних документів.

Під час розслідування з'ясувалося, що ніяких дозволів на зберігання, перевезення і використання вибухових матеріалів зазначеному підприємству не видавали.

"З Міністерства оборони, Управління оперативного командування "Південь", на адресу органу досудового розслідування надійшла офіційна відповідь про те, що ніяких погоджень з проведення запусків протиградових ракетних комплексів не проводилося, в також зберігання самих ракетних комплексів або ракет до них на підлеглих складах не здійснювалося", - йдеться в матеріалах суду.

Поліція звернулася до суду з клопотанням про накладення арешту на ракети. Суд задовольнив клопотання і постановив відправити їх на склад військової частини А1319 в селі Біленьке Одеської області.

Нагадаємо, 6 вересня правоохоронці виявили в гаражі місцевого жителя протиградові ракети типу "земля-повітря".

Ракети калібру 82 мм не призначені для бойового застосування, їх використовують для захисту сільськогосподарських угідь від градових хмар. Після детонації вони розкидають токсичний дощеутворюючий реагент - йодид срібла AgI. Подібні ракети не раз використовували в Радянському Союзі не тільки для потреб колгоспів, а й для "розгону хмар" перед масштабними урочистими заходами.

Проте установки "Алазань" використовувалися під час активної фази Карабахського конфлікту, а також у Придністров'ї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram