ГоловнаСуспільствоЖиття

Гандзюк записала відеозвернення з лікарні

"Виглядаю погано, але краще, ніж справедливість і правосуддя в Україні".

Гандзюк записала відеозвернення з лікарні
Екатерина Гандзюк
Фото: Скриншот видео

Радник мера Херсона Катерина Гандзюк записала перше відеозвернення з лікарні, де вона перебуває після нападу.

Відео опублікував телеканал "Громадське".

"Всім привіт, друзі. Мені не дозволяють багато говорити, тому я не буду говорити дуже багато. По-перше, хочу подякувати вам усім за те, що я жива. Хочу подякувати за ваші добрі слова - вони дуже мотивують. І хочу подякувати за погані слова - вони насправді мотивують ще більше - вийти з лікарні якомога швидше. Так, я знаю, що виглядаю зараз погано. Але, принаймні, мене лікують. Мене лікують добре українські лікарі. І я точно знаю, що я виглядаю зараз набагато краще, ніж виглядають в Україні справедливість і правосуддя. Тому що їх сьогодні не лікує ніхто", - сказала Гандзюк.

Вона зазначила, що наразі не знає замовників нападу, також як і виконавців, і замовників нападу на інших активістів в Україні.

"Я досі не знаю імені замовника нападу на мене. Гандзюк - це не просто моє прізвище. Це прізвище серед 40 інших прізвищ, які постраждали від нападів, що сталися за останній рік. За останній рік в Україні відбулося 40 нападів на громадських активістів. Замовника жодного з них не було названо. Найгірше - половину з цього списку я знаю особисто. Це найбільше мене жахає", - говорить Гандзюк.

"Чому ми заохочуємо людей до громадської діяльності, але не можемо їх захистити? Біда в тому, що всі ці питання стали риторичними. Але я вірю, що всі винні будуть знайдені, покарані і засуджені. І що кожен з нас буде вільним. І не матиме в серці страху", - додала вона.

Нагадаємо, 31 липня Гандзюк облили сірчаною кислотою поруч з її будинком в Херсоні. Активістку госпіталізували з серйозними опіками, а потім перевезли до Київського опікового центру.

Поліція розслідує напад як замах на вбивство. Слідство підозрює в скоєнні нападу п'ятьох колишніх учасників АТО. Це - В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін і Микита Грабчук. В організації злочину звинувачується Торбін, інформація про замовників засекречена.

Всім п'ятьом підозрюваним суд вже обрав запобіжний захід: четверо були взяті під варту, одного - Вишневського - відпустили під цілодобовий домашній арешт.

За 50 днів після замаху Гандзюк перенесла вже 11 операцій з видалення відмерлих тканин і пересадки шкіри.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram