ГоловнаСуспільствоЖиття

Волкер закликав Росію не зловживати ярликом тероризму для боротьби з політичними противниками

Спецпредставник США з питань України просить РФ звільнити Сенцова, зважаючи на його тяжкий стан.

Волкер закликав Росію не зловживати ярликом тероризму для боротьби з політичними противниками
Фото: twitter

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер закликає Росію звільнити українського режисера Олега Сенцова, оскільки через голодування його стан дуже тяжкий.

Про це Волкер заявив в інтерв'ю "Эху Москвы".

"Стан Сенцова дуже тяжкий через голодування. Він був вивезений з Криму, і йому насильно надали російське громадянство, яке він відкидає; йому було висунено звинувачення в тероризмі, яке він відкидає, і докази його провини не дуже переконливі. Я вважаю, що як мінімум як гуманітарний жест для нього і його сім'ї Олега Сенцова слід звільнити з урахуванням його стану", - сказав він.

Волкер також підкреслив, що Сенцов не хоче бути громадянином РФ і ніколи ним не був. Росія ж нав'язала йому громадянство, щоб стверджувати, що він є громадянином РФ.

Спецпредставник Держдепу закликав РФ "не зловживати ярликом тероризму" для боротьби з політичними противниками.

"Так, ми дуже стурбовані тероризмом на глобальному рівні і поділяємо цю стурбованість з Росією. Але не зловживаймо ярликом тероризму для боротьби з політичними противниками, коли влада говорить: вони терористи, тому ми їх схопимо", - пояснив Волкер.

На питання журналіста про те, чи варто вести переговори з терористами на Донбасі і їх лідерами, чи тільки з Росією, а вони лише маріонетки, Волкер відповів: "Оскільки рішення приймає Росія, я думаю, що є сенс говорити з Росією".

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року суд у Ростові-на Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Згідно з обвинувальним висновком, у квітні 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичну спільноту", що була "структурним підрозділом" забороненого в РФ "Правого сектору". Учасників спільноти звинувачують у скоєнні двох "терористичних актів" у Сімферополі - в підпалі двері офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії". Також вони нібито готували підриви пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити 64 українців, ув'язнених у тюрмах Росії і на окупованих Росією територіях. Він тримає його досі.

Зазначимо, що в основному РФ затримує або засуджує українців, звинувачуючи їх у "тероризмі" або "диверсії". Наприклад, після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки в незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Росії організацією "Хізб ут-Тахрір".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram