ГоловнаСуспільствоЖиття

Олександрійська й Польська церкви закликали вирішити "церковні непорозуміння" в Україні

Йдеться про надання автокефалії Українській церкві.

Олександрійська й Польська церкви закликали вирішити "церковні непорозуміння" в Україні
Фото: romfea.gr

Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор II і митрополит Варшавський і всієї Польщі Савва звернулися із закликом до "всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов'язаних з наданням автокефалії Українській церкві, зробити все можливе для уникнення конфлікту через це питання".

Текст звернення, яке було підписане 21 вересня, опублікувало грецьке агентство церковних новин Romfea.gr, передає Радіо Свобода.

"Ми, глави двох помісних церков, які зустрілися на польській землі, усвідомлюючи відповідальність за життя святого православ'я в сучасному світі, його мир, єдність і дотримання догматичного й канонічного порядку, перед обличчям випробувань, які переживає сьогодні православ'я в Україні, у дусі братерської любові закликаємо всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов'язаних з отриманням автокефалії Українською церквою, зробити все можливе для залагодження конфлікту через це питання і встановлення церковного порядку на українській землі. Здійснюючи Божественну літургію в свято Різдва Пресвятої Діви Марії, ми молимося про єдність і мир українського народу. Разом з тим ми спрямовуємо наші братські привітання главам помісних православних церков і всій повноті святого православ'я", - йдеться у зверненні.

Яким саме чином, на думку глав двох церков, має бути залагоджено український церковний конфлікт, у документі не конкретизовано.

Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ відомий своєю прихильністю до Росії та Російської православної церкви, він є носієм низки російських державних і церковних нагород. Під час недавніх урочистостей у Кремлі з нагоди 1030-річчя хрещення України-Русі він, за повідомленнями російських ЗМІ, заявив, звертаючись до присутніх: "Ми молимося, щоб мир прийшов до українського народу, оскільки ви єдиний народ, вийшли з єдиної купелі".

Польська автокефальна православна церква, за інформацією представників її духівницва, щодо ситуації навколо України дотримується скоріше нейтральної та вичікувальної позиції. Серед діячів цієї церкви, наближених до митрополита Варшавського і всієї Польщі Савви, ідеї автокефалії Української церкви не виключають, але при цьому стверджують, що, з погляду ПАПЦ, поки ще немає підстав говорити про офіційне надання їй такого статусу.

Нагадаємо, 14 вересня Синод Російської православної церкви вирішив, що в храмах Московського патріархату призупинять молитовну згадку про Константинопольського патріарха Варфоломія. При цьому РПЦ вирішила ініціювати Всеправославний собор для обговорення українського питання. Це стало реакцією на рішення Константинопольського патріархату про відрядження в Україну своїх екзархів.

У понеділок, 17 вересня, екзархи патріарха Варфоломія в Києві приступили до своєї місії. Архієпископ Памфілійський Даниїл зі Сполучених Штатів і єпископ Едмонтонський Іларіон з Канади свою першу зустріч провели з президентом Петром Порошенком на Банковій.

Єпископи заявили, що процес надання автокефалії Українській церкві вийшов на фінішну пряму.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram