ГоловнаСуспільствоЖиття

Патріарх Філарет пояснив, чому заговорили про анафему, накладену на Івана Мазепу

Анафема на предстоятеля УПЦ КП теж була накладена з політичних мотивів.

Патріарх Філарет пояснив, чому заговорили про анафему, накладену на Івана Мазепу
Фото: Макс Требухов

Вселенський патріархат заявив про невизнання анафеми, накладеної на українського гетьмана Івана Мазепу, оскільки вона була накладена з політичних мотивів. Голова Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет заявив, що це стосується і анафеми на нього самого.

В інтерв'ю Голосу Америки предстоятель УПЦ КП висловив думку, що в процесі надання Українській церкві автокефалії накладена на нього анафему буде визнана недійсною.

"Вселенський патріархат заговорив про анафему Мазепі, бо вона накладена на Мазепу суто з політичних мотивів. Тому що він боровся за незалежну українську державу. Щоб він не боровся - на нього наклали анафему", - розповів патріарх Філарет.

За словами патріарха, для того, щоб зняти анафему на нього самого, Вселенський патріарх і синод Константинопольської церкви заявили про те, що не визнавали дійсною анафему Іванові Мазепі.

"Це була політична анафема, і це політична анафема", - наголосив предстоятель УПЦ КП.

Патріарх Філарет розповів, що Вселенський патріарх буде скликати собор для об'єднання трьох українських церков - Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та частини Української православної церкви Московського патріархату. Але цьому передуватимуть два рішення - про недійсність анафеми проти патріарха Філарета і надання Томосу про автокефалію Української православної церкви.

"Накладена на мене в 1997 році [...] анафема має політичний характер, а за політичні наміри анафема не накладається. Анафема накладається за єресь, за розкол, за відступ від морального вчення християнського або за грубе порушення канонів. А я нічого цього не робив. Тому претензій до мене з цього боку немає", - пояснив патріарх Філарет.

За його словами, рішення про недійсність анафеми повинні прийняти Вселенський патріарх і Синод Константинопольської церкви.

Як повідомлялося, раніше член синоду Вселенського патріархату митрополит Елпідофор назвав російську церкву дочкою української.

Нагадаємо, 14 вересня Синод Російської православної церкви вирішив, що в храмах Московського патріархату призупинять молитовне згадування Константинопольського патріарха Варфоломія. При цьому РПЦ вирішила ініціювати Всеправославний собор для обговорення українського питання. Це стало реакцією на рішення Константинопольського патріархату про направлення в Україну своїх екзархів.

У понеділок, 17 вересня, екзархи патріарха Варфоломія в Києві приступили до своєї місії. Архієпископ Памфілійський Данило зі Сполучених Штатів і єпископ Едмонтонський Іларіон з Канади свою першу зустріч провели з президентом Петром Порошенком на Банковій.

Єпископи заявили, що процес надання автокефалії Українській церкві вийшов на фінішну пряму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram