ГоловнаСуспільствоОсвіта

Меблі для Нової української школи (НУШ): чому вони ще не всюди?

Ідея цієї статті виникла на тлі новин про те, що в багатьох школах до початку навчального року в молодші класи не були закуплені шкільні меблі за стандартами НУШ. При цьому на офіційному сайті проекту "Нова українська школа" однією з причин подібної ситуації називають той факт, що виробники не встигають виготовляти шкільні меблі вчасно через великі обсяги замовлень.

"Як же так, адже скільки фабрик в тих же онлайн довідниках зареєстровано?! "- виникає у багатьох, перш за все батьків першокласників, резонне питання. А й справді, відкриєш який-небудь каталог, а там мало не в кожному місті виробники. Тоді чому меблі для нової української школи не були доставлені до всіх навчальних закладів вчасно? Давайте разом розбиратися.

Шкільні меблі для НУШ: не все так просто

Після більш глибокого аналізу ринку та пропозицій з боку фабрик, первісна картинка про виробників шкільних меблів зазнала серйозних змін. Як виявилося:

  • В Україні навряд чи набереться 100 фабрик, які працюють в цій ніші.
  • З великих виробників, які можуть з належною якістю виготовляти меблі для Нової української школи, і того менше - приблизно 15-20.

І це на всю Україну! Так, напевно, є безліч цехів, які можуть робити ті ж парти і стільці під НУШ. Але якість і обсяги вироблених ними меблів для Нової української школи навряд чи можуть серйозно конкурувати з виробами великих фабрик. Адже далеко не кожен виробник може встановити той же верстат з ЧПУ або фарбувальну камеру з піччю. А без цього важко переходити від старих стандартів і виготовляти меблі для Нової української школи відповідно до рекомендацій МОН:

  • Парти зі стільцями повинні бути одномісними, регулюватися по висоті і легко складатися з іншими меблями для групової роботи.
  • У стільниці необхідний виріз спереду для учня, краї закруглені.
  • Обов'язкова відповідність виробу всім сан-епідемічним нормам, матеріали сертифіковані і так далі.

Хороший приклад меблів для Нової української школи - навчальні комплекти від фабрики "МЕБЛІКС" (MEBLIX).

До речі, про матеріали. В Україні не так вже й багато виробників і постачальників, які пропонують ту ж фанеру або ламіноване ДСП потрібної якості з усіма підтверджуючими сертифікатами. Адже безпека меблів для Нової української школи - мало не головний пункт в рекомендаціях МОН. З огляду на підвищений попит, не дивні такі відповіді від виробників шкільних меблів: "Терміни багато в чому залежать від постачальників матеріалів."

Все вищеперераховане - лише частина причин, чому меблі для НУШ до сих пір присутні не в усіх початкових класах. Але ж є ще: розподіл бюджетних коштів по регіонах, особливості проведень держтендерів і так далі. Залишається сподіватися, що це тимчасові труднощі, і скоро всі школи зможуть повноцінно брати участь в реформі освіти!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram