ГоловнаСуспільствоОсвіта

У двох вузах Запоріжжя пройшли обшуки у справі про продаж дипломів іноземцям

Фіктивному студенту також відкривалася можливість легалізуватися в Запоріжжі та в'їжджати в країни ЄС.

У двох вузах Запоріжжя пройшли обшуки у справі про продаж дипломів іноземцям
Архив
Фото: ТСН

Співробітники Служби безпеки провели обшуки в Запорізькій інженерній академії (ЗДІА) і Запорізькому медичному університеті в рамках розслідування організації незаконного бізнесу з продажу іноземцям фіктивних дипломів про вищу освіту, а також створення каналу міграції фіктивних іноземних студентів у країни Європи.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

Так, за даними слідства, за документ про вищу освіту для іноземця, який ніколи не відвідував занять у вузах, ділки отримували $10 тис.

Джерела зазначають, що фіктивному студенту-іноземцю також відкривалася можливість легалізуватися в Запоріжжі і в'їжджати в країни ЄС, після чого залишатися там як нелегальному мігранту.

Як повідомляють на сайті СБУ, в двох запорізьких ВНЗ було проведено обшук, під час якого були вилучені документи навчального процесу, зокрема залікові відомості. Під час обшуку в фірмі, яка постачала вузам клієнтів з-за кордону, були також вилучені документи, що підтверджують таку незаконну діяльність, і грошові кошти в розмірі понад $110 тис. і близько 70 тис. євро.

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Слідство також має в своєму розпорядженні інформацію про те, що встановлені громадяни різних країн, які, згідно з документами запорізького вищого навчального закладу, перебували на заняттях, хоча, за даними Держприкордонслужби, в цей період не перетинали кордон України. Йдеться про сотні фіктивних студентів.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання владою), санкція якої передбачає до восьми років позбавлення волі. Триває слідство.

Нагадаємо, в квітні співробітницю харківського вузу запідозрили в легалізації незаконних мігрантів. Вона створювала видимість процесу навчання, хоча деякі "студенти" навіть не знали, де розташований ВНЗ.

10 лютого в Україні почалася оперативно-профілактична операція "Мігрант", мета якої - виявлення іноземців, які своїми діями впливають на криміногенну ситуацію в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram