ГоловнаСуспільствоОсвіта

Поліція завела ще одну справу проти Ігоря Лікарчука про підробку результатів зовнішнього тестування

Разом з керівником центру під підозру потрапили ще чотири співробітники.

Поліція завела ще одну справу проти Ігоря Лікарчука про підробку результатів зовнішнього тестування
Фото: Макс Левин

Поліція підозрює колишнього голову Центру оцінювання якості освіти та двох його заступників в 800 фактах фальсифікації результатів зовнішнього незалежного оцінювання в 2008-2013 роках. Про це повідомляє прес-служба Національної поліції.

"До складу злочинної організації входили керівник Українського центру оцінювання якості освіти, два його заступники та ще дві посадові осіби зазначеної установи. Поліцейські з'ясували, що підозрювані мали право доступу до інформації центру про результати ЗНО. Завдяки цьому протягом 2008-2013 років вони завищували результати оцінювання за грошову винагороду. Така фальсифікація результатів ЗНО дозволила певним особам вступити до вузів і вчитися в них саме за рахунок держави", - сказано в повідомленні.

Слідство встановило понад 800 фактів незаконних змін результатів ЗНО. Таким чином зловмисники завдали збитків держбюджету на суму понад 7 млн гривень - такі кошти були витрачені на бюджетне навчання абітурієнтів, зарахованих внаслідок завищення результатів.

Учасникам угруповання інкримінують скоєння кримінальних злочинів передбачених ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 3 ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації), а також ч. 1 ст. 255 (Створення злочинної організації) Кримінального кодексу.

У своєму фейсбуці Ігор Лікарчук, який керував Центром в 2006-2011 і в 2014-2015 роки, написав, що він тільки починає знайомитися з доказами, які зібрала поліція. "Слово докази пишу наразі без лапок", - написав Лікарчук.

Нагадаємо, що це вже друга справа про зловживання в УЦОЯО. У липні 2016 року  ГПУ передала до суду обвинувальний акт проти Лікарчука і двох його заступників, а також ще чотирьох осіб за підозрою в підробці результатів зовнішнього незалежного оцінювання. Йшлося про махінації, які проводилися в центрі з 2008 року. Але справа досі перебуває на етапі підготовчого засідання.

У 2011-2014 роках Центр оцінювання якості освіти очолювала Ірина Зайцева.

Нагадаємо, в цьому році під час вступної кампанії комісія УЦОЯО змінила результати 37% абітурієнтів з числа тих, хто подав скарги на несправедливу оцінку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram