ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ буде визнавати іноземні дипломи про підвищення кваліфікації медиків

Згідно з новою стратегією медичної освіти, лікар зможе сам вибирати ВНЗ для післядипломної освіти.

МОЗ буде визнавати іноземні дипломи про підвищення кваліфікації медиків
Фото: Сергей Нужненко

Україна визнаватиме іноземні документи про післядипломну медичну освіту. Про це сьогодні, 12 вересня, під час презентації розвитку медичної освіти в Україні повідомив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський, пише "Інтерфакс-Україна".

"З наступного року лікар може самостійно вибирати місце післядипломної освіти. Ми визнаємо як держава це навчання, і ми дозволяємо проходити нашим лікарям навчання в Америці і Європі. Як держава ми будемо визнавати ці дипломи і сертифікати", - сказав Лінчевський.

Заступник міністра нагадав, що відповідну постанову, яка дозволяє проходити післядипломне навчання в іншій країні, було прийнято урядом в березні 2018 року.

У новій стратегії медичної освіти в Україні МОЗ передбачає, зокрема, введення практичного клінічного іспиту, який дозволить перевірити готовність випускника шляхом демонстрації практичних (клінічних) компонентів професійної компетентності.

Презентуючи нові підходи до медичної освіти, Лінчевський зазначив, що "медична освіта не може бути дешевою", тому стратегія передбачає підвищення вартості підготовки одного студента, а також заборону на встановлення вартості контрактного навчання на рівні нижчому, ніж підготовка студента за кошти бюджету. Крім того, стратегія передбачає зміни в навчанні в інтернатурі, зокрема введення електронної системи розподілу інтернатури на основі рейтингу студента. У Міністерстві охорони здоров'я вважають, що кращі випускники матимуть пріоритет при виборі інтернатури.

Нагадаємо, раніше Міністерство охорони здоров'я України запропонувало ввести англійську мову в список обов'язкових предметів навчальної програми майбутніх медиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram