ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Херсонській області від ботулізму помер чоловік

Подружжя потрапило в лікарню у важкому стані, жінка залишається в реанімації.

У Херсонській області від ботулізму помер чоловік
Фото: segodnya.ua

У Херсонській області медики не змогли врятувати чоловіка, зараженого ботулізмом. Дружина загиблого перебуває в реанімації, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Подружжя потрапило в лікарню пізно ввечері в понеділок, 10 вересня. Чоловік перебував у вкрай важкому стані і помер упродовж години після госпіталізації. Обоє постраждалих заразилися через копчену рибу домашнього приготування.

Це вже восьмий смертельний випадок ботулізму з початку року. На 11 вересня 2018 року зареєстровано 80 випадків ботулізму, в результаті яких постраждало 93 особи.

Міністерство охорони здоров'я ще раз наголошує, що у разі найменшої підозри на ботулізм необхідно негайно звернутися до лікаря. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування. У більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину.

В Україні є високоякісні антитоксини, необхідні для негайного лікування ботулізму. Отримати сироватку можна в будь-який час (навіть вихідні або неробочі години). Її терміново доставляють з ДП "Укрвакцина МОЗ України" в місце зафіксованого випадку ботулізму.

Найбільш частими симптомами ботулізму є:

- порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, сухість у роті, м'язова слабкість);

- загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитися температура, боліти живіт;

- пригнічення дихальних м'язів, унаслідок чого при відсутності терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності;

- у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмова від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості.

Нагадаємо, в серпні в Харківській області від ботулізму помер чоловік, причиною отруєння стала копчена риба.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram