ГоловнаСуспільствоЖиття

МЗС закликає посилити тиск на РФ для звільнення політв'язнів

Балух голодує 177 днів, а Сенцов - 121 день.

МЗС закликає посилити тиск на РФ для звільнення політв'язнів
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ України закликає міжнародних партнерів посилити тиск на Росію для звільнення українських політв'язнів Володимира Балуха й Олега Сенцова.

Про це повідомила прес-секретар МЗС Мар'яна Беца в своєму Тwitter.

Вона зазначила, що Балух голодує 177 днів, а Сенцов - 121 день.

"177 днів голодує Володимир Балух. 121 - Олег Сенцов. Закликаємо партнерів посилити тиск на РФ для їх звільнення", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, напередодні український режисер Олег Сенцов, який голодує 120 днів, повідомив сестру Наталію Каплан, що написав заповіт на свою творчість у випадку смерті. Раніше адвокат Сенцова Дмитро Дінзе, який побував у нього минулої п'ятниці, повідомив, що стан режисера погіршився і "можливо, скоро його почнуть годувати примусово".

Засуджений у Криму українець Балух оголосив голодування ще 14 березня. ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. "Суд" у Криму засудив українця до 5 років колонії загального режиму та штрафу 10 тисяч рублів (близько 4 тис. гривень) за сукупністю двох кримінальних справ. У своєму останньому слові Балух заявив про політичний мотив його кримінальної справи.

5 вересня "Кримська правозахисна група" повідомила, що в Балуха був напад сильного болю в печінці, він продовжує втрачати вагу. Зараз українець перебуває в камері з постійним відеоспостереженням.

10 вересня окупаційний "Верховний суд" Криму відхилив апеляцію захисту Балуха на відмову в УДЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram