ГоловнаСуспільствоЖиття

УПЦ КП: Призначення екзархів до Києва Вселенським патріархатом не означає утворення нової церковної юрисдикції

Для світської аудиторії функції екзарха в цьому випадку можна порівняти з функціями надзвичайного і повноважного посла.

УПЦ КП: Призначення екзархів до Києва Вселенським патріархатом не означає утворення нової церковної юрисдикції
Евстратий (Зоря)
Фото: Макс Требухов

Призначення екзархів до Києва Вселенським патріархатом в рамках підготовки Томосу не означає утворення нової церковної юрисдикції. Про це в блозі на Цензор.НЕТ повідомив прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

Екзархи виконуватимуть роль послів при переговорах про створення помісної автокефальної церкви.

"Звання або титул екзарха в цьому випадку означає особисте доручення Вселенського патріарха представляти його особисто і церкву при виконанні конкретного завдання", - пояснив архієпископ.

В цьому випадку мова йде про підготовку до надання автокефалії православній церкві в Україні. Екзархи Вселенського патріарха проводитимуть відповідні зустрічі та консультації, уточнив Євстратій Зоря.

Він наголошує, що для світської аудиторії функції екзарха в цьому випадку можуть бути порівняні з функціями надзвичайного і повноважного посла. Такий екзархат не означає утворення нової церковної юрисдикції.

"У Київському патріархаті вітають рішення Вселенського патріархату і очікують плідної співпраці з екзархами архиєпископа Данилом і єпископом Іларіоном в підготовці до надання автокефалії православній церкві в Україні, як це було раніше обумовлено", - пише Зоря.

Він також нагадав, що преосвященні владики в 2015 році вже виконували обов'язок особистих представників Вселенського Патріарха під час переговорів щодо об'єднання православних церков в Україні. Крім того, вони були неодноразово делеговані Варфоломієм для подання Константинополя на урочистих заходах в Україні, останній раз - в липні цього року, під час святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі.

Раніше повідомлялося, що екзархами в Києві призначені архієпископ Даніило Памфілійський зі Сполучених Штатів і єпископ Іларіон Едмонтонський з Канади, вони обидва є вихідцями з України.

Нагадаємо, в квітні 2018 року Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися намісники УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення було підтримано Верховною Радою.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, під час якого йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де він повідомив про намір дарувати українській Церкві автокефалію.

31 серпня Константинопольська церква під час переговорів з предстоятелем РПЦ Кирилом підтвердила це рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram