ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун ініціювала ревізію функцій спеціалізованих лікарень

Керівникам медустанов дали час до кінця року на підготовку пропозицій.

Супрун ініціювала ревізію функцій спеціалізованих лікарень
Фото: Владислав Мусиенко

Міністр охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що спеціалізовані медичні установи часто виконують невластиві їм функції, у зв'язку з чим неефективно витрачаються державні кошти.

Як приклад у своєму фейсбуці вона навела три медустанови.

Центр репродуктивної медицини в Харкові, за словами Супрун, більше займається пологами, ніж штучним заплідненням. "Це неефективне витрачання державних коштів, які повинні були йти на наукові дослідження або унікальні медичні послуги, які неможливо отримати в кожному пологовому будинку", - написала Супрун.

Національна дитяча лікарня "Охматдит" надає високоспеціалізовану допомогу дітям, якої більше ніде немає, і паралельно працює як травмпункт, хоча в столиці їх повно. "Розумію батьків, які хочуть кращу допомогу своїм дітям. Однак це дуже перевантажує лікарів Охматдиту", - пише Супрун.

Радіаційний диспансер побудували після Чорнобильської катастрофи для порятунку людей, які зазнали прямого опромінення. Зараз таке лікування вже не потрібне, і диспансер перетворився на санаторій. "Там проводять сумнівні маніпуляції, такі як аромо- або магнітотерапія. Що зовсім неефективно. Водночас займають величезну територію", - заявила міністр.

"Будемо переглядати функції державних установ. Їм треба зосередитися або на високоспеціалізованій допомозі, або на науковій роботі, або на специфічних медичних послугах. Адже всі ресурси повинні використовуватися максимально ефективно", - повідомила Супрун.

Керівникам медустанов МОЗ дали час до кінця року надати пропозиції щодо плану розвитку, який повинен включати їхнє бачення про місце в системі охорони здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram