ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ затримала хакерів, які крали гроші з банківських рахунків у 20 країнах

Легалізація вкрадених грошей проходила через фіктивні фірми, частина з яких була підконтрольною спецслужбам РФ.

СБУ затримала хакерів, які крали гроші з банківських рахунків у 20 країнах
Фото: ssu.gov.ua

Співробітники Служби безпеки припинили діяльність міжнародного хакерського угруповання, що спеціалізувалося на викраденні й легалізації коштів, знятих з рахунків клієнтів банків у 20 країнах світу.

Про це повідомляється на сайті СБУ.

Шахраї за допомогою спеціального програмного забезпечення отримували доступ до персональних даних юридичних осіб банків з країн Євросоюзу, Південної Азії та пострадянського простору. Потім вони формували в банківських системах фальшиві платіжні документи й виводили гроші з рахунків.

За інформацією СБУ, легалізація вкрадених грошей проходила через низку фіктивних фіноперацій із фірмами-посередниками, частина з яких була підконтрольною російським спецслужбам. Кожен з учасників угоди отримував обумовлений відсоток від суми.

За місцем проживання учасників угруповання в Києві, Чернівцях, Одесі та Вознесенську, правоохоронці вилучили фінансову документацію, що підтверджує факт підробки банківських гарантій і незаконне перерахування грошей через популярні банківські системи.

"Також виявлено електронне листування, що доводить легалізацію викрадених коштів, зокрема через контрагентів, пов'язаних зі спецслужбами РФ", - повідомили в СБУ.  

Фото: ssu.gov.ua

У ході спецоперації було затримано організатора угруповання - громадянина однієї з країн Близького Сходу, і його спільника, котрий безпосередньо відповідав за технічне забезпечення оборудки.  

Фото: ssu.gov.ua

Організатору та двом фігурантам справи оголошено про підозру за ч. 2 ст. 200 Кримінального кодексу.

Нагадаємо, у липні СБУ заявила про відвернення кібератаки на хлоропереливну станцію в Дніпропетровській області.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram