ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ спростувало заяву нардепів щодо організації лікування важкохворих українців

У міністерстві відзначають необхідність перегляду видатків держбюджету 2018 року.

МОЗ спростувало заяву нардепів щодо організації лікування важкохворих українців
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я України назвало фейком заяву народних депутатів щодо нестачі коштів для лікування важкохворих українців за кордоном.

"Сьогодні група народних депутатів-членів Комітету з охорони здоров'я виступила у Верховній Раді України із заявою, яка може ввести в оману всіх народних депутатів України, а також громадськість. Цей антифейк МОЗ України присвячено спростуванню недостовірної інформації з цієї заяви", - повідомляє прес-центр МОЗ.

Повідомляється, що міністерство продовжує реалізовувати програму "Лікування громадян України за кордоном", що передбачає скерування в закордонні клініки пацієнтів, яким поки що неможливо надати відповідне лікування в Україні.

Зараз МОЗ України вичерпало всі кошти, передбачені на програму "Лікування громадян України за кордоном" державним бюджетом 2018 року.

"Протягом 2018 року міністерство неодноразово інформувало народних депутатів України щодо необхідності додаткового фінансування і висловлювало підтримку законопроекту №8035 від 14.02.2018 про виділення 302 млн грн на програму "Лікування громадян України за кордоном", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Міністерство відзначало це в листах низці народних депутатів. Також наголошується, що усі громадяни, у разі ухвалення позитивного рішення Комісією про взяття на облік пацієнтів, які потребують лікування за кордоном, в обов'язковому порядку отримують листи, що підтверджують таке рішення Комісії. МОЗ України не може розголошувати персональні дані і показати копії листів, але вони є у родичів пацієнтів.

Безпосередньо відправлення на лікування за кордон залежить від наявності коштів, передбачених на цю програму. За наявності коштів МОЗ оперативно забезпечує всі необхідні документи, які дозволять пацієнтам виїхати на лікування за кордон, не витрачаючи час.

"Станом на 5 вересня 2018 року, в черзі на лікування очікують фінансування 64 людини. Необхідну кількість коштів для проведення оплати лікування хворих, які перебувають на обліку хворих, що потребують лікування за кордоном, становить понад 138 млн грн. Крім того, 90 справ перебувають на різних стадіях підготовки до розгляду їх Комісією. Орієнтовна вартість лікування за вказаними справами становить 243 млн грн", - йдеться у повідомленні.

Мінохоронздоров'я відзначає необхідність перегляду видатків держбюджету-2018 року, оскільки перерозподіл бюджету з інших програм Міністерства неможливий, тому що ставить під загрозу забезпечення потреб інших громадян, які потребують допомоги.

У міністерстві сподіваються, що уряд підтримає ініціативу МОЗ і ухвалить відповідну постанову на найближчому засіданні Кабінету Міністрів. Наголошується, що забезпечення додаткового фінансування для лікування громадян, які перебувають у черзі на лікування за кордоном за кошти державного бюджету, можливо тільки у випадку перегляду Верховною Радою України видатків держбюджету-2018. Згідно з повідомленням, щорічно МОЗ збільшує витрати в бюджеті на фінансування програми лікування за кордоном. Так, в 2017 році на програму було закладено понад 203 млн грн, а в бюджеті 2018 - вже 389 млн грн. Водночас кількість громадян, які звертаються по допомогу для лікування за кордоном, зростає.

Щорічно Парламентові вдавалося відшукати додаткові джерела для дофінансування програми. Так, наприклад, фінансування 2017 року досягло рекордної суми понад 628 млн грн. А за 2015-2017 роках загалом на таку допомогу громадянам було витрачено понад 1,2 млрд грн.

Крім того, МОЗ України розробило проект постанови, який дозволить використовувати для лікування українських пацієнтів кошти, що залишилися на рахунках закордонних клінік. Проект постанови було спрямовано на погодження центральним органам виконавчої влади 23 серпня 2018 року. Державна аудиторська служба і Державна казначейська служба погодили проект без зауважень. Зараз МОЗ чекає відповіді від Міністерства фінансів і Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram