ГоловнаСуспільствоПодії

Чубаров запропонував скаржитися на Росію в ОЗХЗ через ситуацію в Армянську

"Інформація, яку надає російська окупаційна влада, не викликає довіри".

Чубаров запропонував скаржитися на Росію в ОЗХЗ через ситуацію в Армянську
Фото: 24.tv

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров вважає, що Україна повинна звернутися в Організацію боротьби з хімічною зброєю (ОЗХЗ) з проханням провести моніторинг ситуації на території заводу "Кримський титан" в окупованому Криму, де стався викид хімікатів.

Про це він заявив у Верховній Раді, передає "Інтерфакс-Україна".

"У цій ситуації вважав би за необхідне звернутися Українській державі, зокрема МЗС, в Організацію боротьби з хімічною зброєю, щоб вони здійснили моніторинг на території навколо заводу "Кримський титан", - сказав Чубаров.

Посилаючись на оцінку експертів, він також припустив, що причиною екологічної катастрофи може бути втрата контролю російський армією над бойовими отруйними речовинами, які, за його словами, могли зберігатися на території "Кримського титану".

Голова Меджлісу додав, що інформація, яку надає російська окупаційна влада, не викликає довіри.

"Зараз такими діями і тими, які будуть здійснюватися нібито для того, щоб усунути наслідки цієї катастрофи, там планується проведення водопроводу з Каркінітської затоки - в Криму здійснюється екоцид", - заявив Чубаров.

Нагадаємо, після викиду невідомої речовини в ніч на 24 серпня на півночі окупованого Криму жителі Армянська почали масово скаржитися на погіршення самопочуття і їдкий запах.

4 вересня окупаційна влада Криму оголосила, що концентрація шкідливих речовин у повітрі на півночі півострова перевищила допустиму норму, у зв'язку із цим на два тижні роботу заводу "Кримський титан" припинено. За їхніми заявами, причиною викидів шкідливої речовини на півночі півострова є випаровування вмісту кислотонакопичувача, який використовує "Кримський титан".

В Армянську на два тижні оголосили канікули, а дошкільнят з батьками і школярів "з профілактичною метою" відправлять на відпочинок у кримські санаторії.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про загрозу екологічної катастрофи в Криму через інцидент. Представник українського омбудсмена з питань дотримання прав жителів Криму Ісмаїл Халіков повідомив, що ця інформація передана в міжнародні організації ООН, ОБСЄ, Всесвітню організацію охорони здоров'я і Червоний Хрест "з метою документування фактів порушення прав людини".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram