ГоловнаСуспільствоЖиття

Користувачі "теплих кредитів" заощаджують до 50% тепла, - ОПОРА

Зараз грошей на програму немає.

Користувачі "теплих кредитів" заощаджують до 50% тепла, - ОПОРА
Татьяна Бойко
Фото: Макс Требухов

Згідно з підрахунками Громадянської мережі ОПОРА, співвласники багатоквартирних будинків, які стали учасниками державної програми "теплих кредитів", економлять до 50% тепла. Про це на круглому столі в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна і Реанімаційного Пакету Реформ, присвяченому темі продовження програми "теплих кредитів", повідомила Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних і енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

"Ця програма стала серйозним мотиваційним фактором, щоб допомогти співвласниками багатоквартирних будинків заощаджувати своє тепло - від 30 до 50 відсотків, згідно з нашими опитуваннями і опитуваннями міжнародних донорів", - сказала експертка.

За її словами, в ОПОРУ почали звертатися ОСББ, яким не вистачило "теплих кредитів".

"Існує саботаж програми окремими чиновниками. Щорічно Гройсман особисто знаходив ці гроші, тому що їх постійно закладали мало. Вірю, що цього разу він знову втрутиться і кошти обов'язково знайдуться", - висловилася представниця ОПОРИ.

За її словами, "теплі кредити" - це єдина державна програма, яка сприяє підвищенню енергоефективності приміщень населення. Вона існує з 2014 року.

"Не може бути мови про те, що енергоефективність у державі є пріоритетом і частиною національної безпеки, якщо вона не фінансується державою", - підсумувала експертка.

Як повідомляли, за три місяці 2018 року в рамках програми використано 400 млн грн, але потреба у фінансуванні залишилася.

Після чотирьох років існування програму припинено. Затверджений обсяг фінансування з боку держави менший, ніж реальна готовність співвласників багатоквартирних будинків до співфінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram