ГоловнаСуспільствоЖиття

На Волині священик Московського патріархату відмовився відспівувати дитину ромів, хрещену в УПЦ КП

Свою відмову духівник пояснив тим, що УПЦ МП і УПЦ КП - різні конфесії.

На Волині священик Московського патріархату відмовився відспівувати дитину ромів, хрещену в УПЦ КП
Фото: volynpost.com

У селі Озеро Ківерцівського району Волинської області священик Української православної церкви Московського патріархату відмовився поховати дев'ятирічну ромську дівчинку, яка померла від раку.

Про це повідомляє місцеве видання ВолиньPost.

Свою відмову духівник пояснив тим, що дитину хрестили у церкві УПЦ Київського патріархату, тому й обряд поховання, на його думку, має відбуватися в цій церкві.

Родичі дівчинки відмови священнослужителя не розуміють, але й засуджувати його не беруться.

"Де вона хрестилася - там, каже, хай і проводять обряд. Це неправильно. Немає різниці - українська чи російська церква, всі ми перед Богом. Священика не треба за це карати, бо всяке буває", - сказала бабуся померлої Анна Чужук.

За словами рідних, відспівати дівчинку вже погодився священик із сусіднього села - саме там розташована найближча церква Київського патріархату.

Заступник голови громадської організації "Терней Рома" Степан Чужук розповів, що жителі села позицію священика не поділяють. Він також зазначив, що 20 років тому той самий священик хрестив його дітей, незважаючи на те, що дружина була невіруючою.

У Московському патріархаті заявили, що все зроблено правильно, оскільки відспівувати представника іншої конфесії не мають права.

"Усе це тому, що УПЦ МП і УПЦ КП - різні конфесії. Так само і в інших конфесіях. У Римсько-католицькій церкві не відспівують представників, наприклад, Християн Віри Євангельської, а в Українській греко-католицькій церкві не відспівують представників церкви Свідків Єгови. Нехважаючи на те, як ці ситуації завжди подаються інформаційно, ця практика є абсолютно нормальною для людей, які є вірними тієї чи іншої конфесії. Взагалі це норма, коли людину відспівують там, де була хрещена", - заявив голова прес-служби Волинської єпархії УПЦ МП Олег Точинський.

Фото: volynpost.com

Представники ж Київського патріархату мають іншу думку щодо теми поховання. Зокрема, декан Ківерцівського району УПЦ КП митрофорний протоієрей Іван Семенюк не бачить причин, які змусили місцевого священика відмовити в проведенні обряду.

"Я скажу передусім як людина: я співчуваю батькам, я співчуваю односельчанам. І повірте мені, я не ділю нікого. Є свої канони, є свої правила, але щоб відмовитися ховати, повинна бути причина. І тут канонічність ні до чого, тим паче, що ми скоро будемо єдиною церквою. А як потім відповідати перед самим собою і перед Богом?" - запитав він.

Нагадаємо, в Запоріжжі священик Московського патріархату відмовився відспівувати дитину, на яку впав самогубець. Під час процесії священнослужитель дізнався, що дитину хрестили в УПЦ КП. Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука підтримав священика і заявив, що його підлеглий вчинив правильно, а в ситуації, що склалася, винна ритуальна служба, тому що "запросила не того, кого треба".

У зв'язку з інцидентом прокуратура області порушила кримінальну справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram