ГоловнаСуспільствоВійна

США: Росія продовжує блокувати розширення мандата місії ОБСЄ на кордоні з Україною

"Ми, як і раніше, мусимо задовольнятися роботою лише на двох пунктах пропуску".

США: Росія продовжує блокувати розширення мандата місії ОБСЄ на кордоні з Україною
Фото: facebook.com/ato.news

В.о. заступника голови місії США при ОБСЄ Грегорі Мекріс заявив, що Росія продовжує блокувати розширення географії діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ уздовж кордону.

"Ми, як і раніше, мусимо задовольнятися неадекватною, обмеженою роботою місії лише на двох пунктах пропуску, які разом охоплюють тільки сотні метрів із 2300 км російсько-українського кордону, значну частину якого Україна не контролює", - йдеться в заяві, яку оприлюднено на сайті Держдепартаменту США.

У заяві говориться, що постійна відмова Росії в дозволі розширити сферу діяльності СММ підтверджує те, що РФ відмовляється виконувати мінські домовленості.

"Четвертий пункт Мінського протоколу визначає чітку роль спостерігачів ОБСЄ в моніторингу і перевірці обох сторін російсько-українського міжнародного кордону, а також створення зон безпеки на кордоні в Росії та Україні", - йдеться в заяві.

Мекріс наголосив, що через самовільне обмеження роботи наглядової місії, вона не зможе підтвердити масштаб участі Росії в постачанні зброї, засобів і особового складу на підтримку бойовиків на Донбасі.

Нагадаємо, постійна рада ОБСЄ ухвалила рішення про розміщення спостерігачів на пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" 24 липня 2014 року. Мандат був розрахований на три місяці, пізніше він постійно продовжувався. Російські пункти пропуску "Гуково" і "Донецьк" розміщені навпроти українських "Ізварине" і "Червонопартизанськ".

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СММ) розпочала свою роботу 21 березня 2014 року на підставі запиту від уряду України в ОБСЄ і консенсусного рішення всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ. СММ - це неозброєна цивільна місія, яка працює у всіх регіонах України. Її основні завдання - це неупереджено та об'єктивно спостерігати і звітувати про ситуацію в Україні, а також сприяти діалогу між усіма сторонами конфлікту. Діяльність місії здебільшого зосереджена на Донбасі.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram