ГоловнаСуспільствоЖиття

Екіпаж "Норда" відмовився від зустрічі з українським омбудсменом

Представник моряків заявив, що зустріч не потрібна, оскільки їхні права не порушуються.

Екіпаж "Норда" відмовився від зустрічі з українським омбудсменом
Риболовецьке судно НОРД, яке було затримано Держприкордонслужбою України в Азовському морі 25 березня під прапором РФ.
Фото: day.kyiv.ua

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що члени екіпажу російського сейнера "Норд" відмовилися від зустрічі з нею, оскільки їхні права не порушуються. Про це Денісова написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Щойно за моїм дорученням керівник секретаріату уповноваженого Людмила Левшун провела переговори з одним з моряків судна "Норд". Вона запропонувала їм прибути на зустріч до мене, щоб особисто обговорити з ними питання можливого порушення їхніх прав. Однак він зазначив, що їхні права не порушуються, тому така зустріч їм не потрібна", - написала Денісова.

За її словами, член екіпажу "Норд" заявив, що про можливу зустріч моряків з українським омбудсменом потрібно звертатися до їхнього адвоката.

"Хочу підкреслити, що члени екіпажу "Норд" є громадянами України і за своїм статусом не є затриманими особами. Їх права на свободу пересування на території України і виїзд за межі нашої держави не обмежені. Моряки не утримуються правоохоронними органами України та можуть реалізувати свої права на підставі паспорта громадянина нашої держави", - підкреслила омбудсмен.

Нагадаємо, російський сейнер "Норд" з 10 членами екіпажу на борту затримали 25 березня 2018 року. Капітану судна Володимиру Горбенку закидають ст.332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в'їзду/виїзду на окуповану територію України з метою заподіяння шкоди інтересам країни) і ст.249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом). 30 серпня Горбенка повідомили про завершення досудового розслідування.

Іншим членам екіпажу закидали ч.2 ст.204 Кодексу України про адміністративні правопорушення (незаконне перетинання кордону), санкція - штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 15 діб адміністративного арешту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram