ГоловнаСуспільствоВійна

У Новолуганському почали ремонт дамби відстійника свиноферми "Бахмутський аграрний союз"

Пошкоджений об'єкт є великою загрозою для екології регіону.

У середу, 29 серпня, в прифронтовому селищі Новолуганське почався ремонт дамби ставка-відстійника ПАТ "Бахмутський аграрний союз", пошкодженої в результаті обстрілів.

Про це йдеться в повідомленні української сторони Спільного центру з координації та контролю (СЦКК).

Дамбу ставка-накопичувача зміцнили 60 тоннами будівельної суміші після того, як фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій в складі Об'єднаних сил обстежили 2,1 тис. кв. м місцевості на наявність боєприпасів.

Свинокомплекс у Новолуганському налічує більш ніж 90 тисяч голів.

Відходи життєдіяльності тварин на підприємстві утилізують шляхом розведення стоків водою, яку потім використовують для поливу полів. Станом на літо 2018 року ставок-накопичувач був заповнений майже на 85% (висота греблі - 12 м, висота заповнення - 10,3 м). У разі прориву греблі стічні води через населені пункти Травневе, Кодема, Зайцеве потраплять у річку Бахмутка, яка впадає в Сіверський Донець, що може призвести до екологічної катастрофи.

Окрім того, будуть забруднені земельні ділянки, в т.ч. приватного житлового фонду, і поверхневі води, що може призвести до поширення інфекційних хвороб і захворювань людей.

З початку 2018 року керівництво Бахмутського аграрного союзу скерувало шість заявок на отримання гарантій безпеки для проведення відновлювальних робіт, але "з боку окупаційної адміністрації РФ узгодження до останнього часу отримати не вдавалося", наголошують у повідомленні СЦКК.

Згодом до вирішення цієї проблеми долучилося командування Об'єднаних сил, а 24 серпня українська сторона СЦКК через СММ ОБСЄ отримала гарантії безпеки на проведення ремонтно-відновлювальних робіт дамби ставка-накопичувача.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram