ГоловнаСуспільствоЖиття

МВС відкрило доступ до реєстру транспортних засобів

Машини з реєстрацією можна перевірити за номерами.

МВС відкрило доступ до реєстру транспортних засобів

Міністерство внутрішніх справ опублікувало відомості про транспортні засоби та їхніх власників. Усього в реєстрі - 8 407 358 машин, повідомляє ain.ua.

Щоб отримати інформацію про власника машини, свого часу був потрібен запит на сайті МВС і проходження ідентифікації. Тепер інформація повністю відкрита. Щоб нею скористатися, досить запустити Opendatabot у месенджері (Facebook, Viber, Telegram, Skype) і ввести дані з номерного знака. Також можна завантажити реєстри за 2013-2017 роки на Порталі відкритих даних.

До даних належать:

- характеристики машини;

- дата реєстрації;

- інші транспортні засоби власника;

- інші машини, яким за останні 5 років присвоювався цей номерний знак.

Крім того, Opendatabot проаналізували кількість найпопулярніших моделей за кількістю реєстраційних дій за останні 5 років. Лідирують Daewoo Lanos, Volkswagen Transporter, Renault Kangoo, Chevrolet Aveo і Volkswagen Caddy.

Портал Texty.org.ua створив інтерактивний графік для перегляду реєстраційних відомостей. Можна відфільтрувати автомобілі за областями, типом, маркою, кольором та іншими характеристиками. Там само зазначено, що у 2017 році зареєстрували 64 655 автомобілів 2017 року випуску.

У списку легкових моделей по всій Україні за останні п'ять років лідирують Renault Megane, Volkswagen Passat, Renault Logan, Kia Sportage. Розбивка доступна і за областями. Наприклад, у Києві лідери легкового сегмента: Renault Logan, Volkswagen Polo, Toyota Camry, Toyota RAV4, Skoda Fabia.

Зазначають, що МВС здатне поліпшити набір даних, якщо додасть у нього VIN-номер - унікальний ідентифікатор машини.

У ньому 17 символів, він повідомляє про виробника, характеристики, рік випуску транспортного засобу, перебування в угоні/розшуку і так далі. Це особливо актуально перед покупкою вживаних машин. VIN-номер записується до реєстру під час реєстрації. Зараз платні послуги з перевірки VIN-кодів надають сторонні сервіси. Вони не розкривають, якими базами даних користуються.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram