ГоловнаСуспільствоЖиття

Віднині в Україні спрощено порядок виїзду дітей за кордон

Набув чинності закон, що дозволяє батькам виїжджати з дитиною за кордон без письмової згоди другого з батьків.

Віднині в Україні спрощено порядок виїзду дітей за кордон
Фото: Макс Требухов

Віднині в Україні спрощено порядок виїзду за кордон неповнолітніх дітей. З 28 серпня набув чинності Закон України №2475-VIII "Про внесення змін до деяких актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту дитини на належне утримання", прийнятий Верховною Радою на початку липня.

Згідно зі змінами, той із батьків, з ким проживає дитина, може самостійно вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за кордон - якщо другий з батьків має заборгованість зі сплати аліментів понад 4 місяці. Дитина може виїжджати за кордон на термін до місяця на лікування, навчання або відпочинок, а також для участі в дитячих змаганнях, фестивалях, учнівських олімпіадах і конкурсах за кордоном, у тому числі в складі організованої групи дітей.

Раніше для такого виїзду потрібно було отримати нотаріальний дозвіл, чим часто користувалися боржники і шантажували колишніх чоловіка або дружину, вимагаючи відмовитися від аліментів.

Закон дозволяє виїжджати за кордон з дитиною і тому з батьків, хто проживає окремо, за умови своєчасної виплати аліментів. Для цього батько чи матір звертається до колишнього чоловіка/дружини з письмовою заявою, відповідь на яку необхідно дати протягом 10 днів. В іншому разі рішення про виїзд за кордон з дитиною виносить суд.

За умисне порушення встановленого законом обмеження на термін перебування дитини за межами України передбачено адміністративну відповідальність.

Нагадаємо, в лютому цього року набув чинності закон, що посилює відповідальність за ухилення від сплати аліментів. У разі заборгованості за 6 і більше місяців неплатника можуть не випустити за кордон, обмежити право користування автомобілем і пневматичною/травматичною зброєю. Міністерство юстиції відкрило Єдиний реєстр злісних неплатників аліментів, у якому вже понад 75 тисяч електронних записів про боржників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram