ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

З онкогематологічного відділення "Охматдиту" звільнилися одразу декілька лікарів

МОЗ повідомляє, що персонал пішов через погрози завідувача, звільненого за корупцію і махінації з ліками.

З онкогематологічного відділення "Охматдиту" звільнилися одразу декілька лікарів
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я заявляє, що група лікарів колишнього Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку (ТКМ) Дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" перешкоджає роботі реорганізованого відділення. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

МОЗ звільнило з посади завідувача Центром трансплантації кісткового мозку Олега Рижака і перевів лікаря Світлану Донську з адміністративної посади на посаду лікаря-гематолога. Упродовж тривалого часу, за даними міністерства, ці медики "тиснули, залякували і провокували на звільнення інших співробітників центру".

"Унаслідок цього 20 серпня про своє бажання звільнитися заявили декілька лікарів-гематологів відділення ТКМ, лікар-трансфузіолог і кілька працівників унікальної лабораторії лікарні", - повідомляє МОЗ.

"Перешкоджання нормальному функціонуванню дитячої лікарні "Охматдит" є питанням національної безпеки, оскільки установа надає спеціалізовану висококваліфіковану медичну допомогу, і є чи не єдиною лікарнею в Україні, де проводиться трансплантація кісткового мозку. МОЗ України та керівництво "Охматдиту" не допустять зупинки роботи відділень. Завдяки спільним зусиллям для всіх пацієнтів головної дитячої лікарні країни буде забезпечуватися безперервний лікувальний процес належної якості", - сказано в заяві.

Нагадаємо, в роботі завідувача відділенням Рижака перевірка виявила низку порушень: неподання замовлень на закупівлю лікарських засобів відповідно до Національного переліку, введення в оману батьків про відсутність ліків на складі лікарні, відсутність призначення і показання для проведення трансфузії історії хвороби пацієнтів, невідповідність лікарських призначень фактичному призначенню препаратів крові, а також численні скарги батьків на зловживання службовим становищем і отримання неправомірної вигоди. 17 серпня Рижака звільнено з посади.

Світлана Донська, яку в зв'язку з реорганізацією "Охматдиту" перевели на посаду лікаря, відмовилася від переведення, і також була звільнена з 20 серпня.

Нагадаємо, в липні Міністерство охорони здоров'я звернулося до Національної поліції, Національного антикорупційного бюро і Генеральної прокуратури з проханням перевірити діяльність дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram