ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Більшість ліків на стаціонарному лікуванні є безкоштовними для пацієнтів, - Супрун

Медичні препарати з Національного переліку охоплюють більшість "стандартних" хвороб і повинні бути в кожній лікарні.

Більшість ліків на стаціонарному лікуванні є безкоштовними для пацієнтів, - Супрун
Фото: moz.gov.ua

Для українських пацієнтів, що потрапили на лікування в стаціонари, більшість ліків є безкоштовними. Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Ліки є! Хочу, щоб це почув кожен громадянин. Адже не всі знають, що не повинні платити за більшість ліків, які виписують при лікуванні в стаціонарі. Ми впровадили Національний перелік лікарських засобів - список ліків, які лікарні повинні закуповувати обов'язково. Пацієнти можуть їх отримувати безкоштовно, адже держава закуповує їх за рахунок платників податків. До цього переліку увійшли 427 безпечних і реально діючих речовин від усіх поширених хвороб - це кілька тисяч ліків від різних виробників. Все це для пацієнтів, які лікуються в стаціонарі, буде безкоштовно. Лікарні повинні закуповувати їх на 100%", - зазначила Супрун.

Наявність безкоштовних ліків опубліковано у відкритому доступі, і його можна перевірити на інформаційних стендах в установах охорони здоров'я, на офіційних сайтах регіональних департаментів та управлінь, в мобільному додатку "Ліки Контроль".

За наявність безкоштовних ліків в медустановах несе відповідальність безпосередньо місцева влада. "У випадку, якщо лікарні не вистачає коштів на ліки з Нацпереліку і поза ним, місцеві ради повинні прийняти відповідне рішення про дофінансування. Якщо призначені вам ліки є у Нацпереліку, але в лікарні їх немає або їх відмовляються видати, ви можете подати скаргу", - наголосила очільниця МОЗ.

Нагадаємо, 15 серпня Національна служба здоров'я оголосила про завершення "другої хвилі" підписання контрактів з медичними установами, які надають послуги первинної медичної допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram