ГоловнаСуспільствоЖиття

Transparency закликає Мінсоцполітики закуповувати товари для "пакунків малюка" через ProZorro

На регіональному рівні планують закупівлі без використання системи ProZorro.

Transparency закликає Мінсоцполітики закуповувати товари для "пакунків малюка" через ProZorro
Фото: КиевВласть

Міжнародна антикорупційна неурядова організація Transparency International закликає Міністерство соціальної політики закуповувати товари для безкоштовного "пакунка малюка" через електронну систему закупівель ProZorro.

Про це повідомляють на сайті організації.

Відзначають, що, згідно з постановою Кабміну №512 від 20 червня, всім обласним і Київській міській державним адміністраціям до 1 вересня 2018 року необхідно забезпечити закупівлю товарів, робіт і послуг, пов'язаних із комплектуванням "пакунків малюка" і їх доставку в пологові будинки (відділення) всіх форм власності.

За даними Transparency International, 2 серпня стало відомо, що на регіональному рівні плануються закупівлі без використання системи ProZorro, хоча, згідно із заявами першого заступника міністра соцполітики Олександри Чуркіної, закупівля повинна відбуватися в рамках закону.

Також 17 серпня стало відомо про тиск на обласні держадміністрації з боку Мінсоцполітики, зокрема, його представники вимагали підписати відповідні проектні угоди на закупівлю "пакунків малюка" з Управлінням Організації Об'єднаних Націй з обслуговування проектів.

"Умови цієї угоди містять сумнівні положення, наприклад, у частині витрат з відшкодування послуг з управління проектом, і порушують законодавство в сфері державних закупівель", - наголошують у Transparency International.

Організація звернулася до всіх ОДА з проханням підтвердити або спростувати інформацію про підписання таких угод і в Мінсоцполітики з проханням прокоментувати ситуацію.

Запити також було надіслано в Державну казначейську службу з проханням повідомити, яким чином органи казначейства здійснюватимуть оплату витрат на придбання "пакунків малюка" за договорами, які укладені поза електронною системою закупівель ProZorro.

Нагадаємо, раніше Мінсоцполітики затвердило склад "пакунка малюка" з 25 необхідних товарів, які будуть отримувати всі новонароджені з 1 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram