ГоловнаСуспільствоЖиття

Голова МОЗ розповіла про небезпеку електронних сигарет

Дослідження швейцарських учених показали, що відсутність горіння все одно не захищає від шкідливих сполук, які є в димі, говорить Супрун.

Голова МОЗ розповіла про небезпеку електронних сигарет
Фото: Макс Требухов

Сьогодні в світі немає переконливих свідчень безпеки будь-яких електронних сигарет, у тому числі технології "heat-not-burn". Про це в Facebook написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Виробники тютюнових виробів постійно винаходять різноманітні наукові та маркетингові технології, які могли б дозволити їм не зменшувати рівень продажів і прибутку. І одна з таких технологій - це "heat-not-burn" або "нагрів замість горіння", - написала вона.

Як зазначає в.о. голови МОЗ, основна відмінність цієї технології порівняно зі звичайними сигаретами полягає в тому, що вона нібито тільки нагріває тютюн, не спалюючи його. Через що багато людей вважають, що це нівелює негативний вплив куріння.

"Якщо промоніторити джерела заяв щодо зниження ризику або навіть користі для здоров'я від застосування такої технології, то ми побачимо, що вони базуються на дослідженнях, що їх фінансують виробники цих самих продуктів. Зате якісних незалежних досліджень, які підтримували би ці твердження, немає", - написала Супрун.

За її словами, дослідження швейцарських учених показали, що відсутність горіння все одно не захищає від шкідливих сполук, які є в димі.

"Різниця в умісті деяких канцерогенів (таких як формальдегід, акролеїн) є пропорційною. Ефекту нагрівання цілком достатньо для виділення шкідливих речовин, які отруюють організм людини так само, як це відбувається під час куріння звичайної сигарети", - зазначила Супрун.

Як відомо, тютюнові вироби за технологією "heat-not-burn" під брендом iQOS виробляє і пропагує компанія "Філіп Морріс Інтернешнл». У концерні прокоментували заяву голови МОЗ так:

Усупереч твердженню автора, згорання не відбувається при використанні технології heat-not-burn (далі  – HNB) (див. наприклад звіт Української інспекції з пожежної безпеки № 300/1-2017, експериментальне дослідження тютюнових стіків "HeatSticks" компанії Philip Morris Products SA (Швейцарія),  які застосовуються в системах нагрівання тютюну IQOS TM (THS) для виникнення процесу згоряння (тління, утворення золи) і утворення диму; дослідження Баронтіні та інших https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ie401826u;  дослідження університету Хоккайдо http://www.pref.kanagawa.jp/docs/cz6/cnt/f6955/documents/914143.pdf  та ін.).

Наразі зростає підтримка факту, що альтернативні тютюнові вироби, в яких не відбувається процесу горіння, потенційно є набагато менш шкідливими для курців, які переходять на такі альтернативи. Розвиток технологій у 21 столітті дозволяє втілювати ці продукти у реальність.

Дослідження ФMI відповідають міжнародним стандартам і рекомендаціям FDA (Науково-експертний комітет Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США). Ми опублікували більш ніж 35 рецензованих наукових публікацій, присвячених лише IQOS. Наші дослідження показують, наприклад, що IQOS у середньому зменшує рівень шкідливих хімічних речовин на більш ніж 90% порівняно з сигаретами.

Низка незалежних доповідей і рецензованих публікацій від експертів з усього світу, включно  з США, Німеччини, Великобританії та Японії, підтверджують наші власні дослідження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram