ГоловнаСуспільствоЖиття

​Автобусам хочуть заборонити виходити в рейс без ременів безпеки для пасажирів

Перевізникам необхідно буде переобладнати транспорт.

​Автобусам хочуть заборонити виходити в рейс без ременів безпеки для пасажирів
Фото: Макс Требухов

Згідно з аналізом дорожньо-транспортних пригод, найбільшу небезпеку для пасажирів становлять автобуси, переобладнані з вантажних транспортних засобів, та автобуси без ременів безпеки і тахографів.

Про це заявив на брифінгу міністр інфраструктури Володимир Омелян, передає "Укрінформ".

"Аналіз причин ДТП за участю автобусів показав, що найбільшу небезпеку для життя і здоров'я пасажирів становлять автобуси, переобладнані з вантажних транспортних засобів, і автобуси, які не обладнані ременями безпеки і тахографом", - сказав він.

При цьому, переважна більшість ДТП з тяжкими наслідками трапляються на 12-16 годині роботи водія через зниження гостроти зору, швидкості реакції тощо.

"Тому Мінінфраструктури розробило проект постанови Кабінету міністрів про внесення змін до правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту. Проект сьогодні був оприлюднений на офіційному сайті міністерства. Передбачаються такі зміни - з 1 січня 2019 року забороняється використання транспортних засобів для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більш як  9 з місцем водія включно, не обладнані тахографами", - сказав Омелян.

Водночас, за словами Омеляна, винятком з цього правила будуть транспортні засоби, що використовуються для регулярних перевезень пасажирів на маршрутах, протяжність яких не перевищує 50 км і з максимально дозволеною швидкістю 40 км/год.

Із січня 2020 року, міністерство пропонує заборонити використання автобусів, переобладнаних з вантажних транспортних засобів, для здійснення пасажирських перевезень, крім переобладнаних автобусів категорії М2 з конструкцією, яка передбачена винятково для перевезення пасажирів, що сидять, на нерегулярних маршрутах протяжністю до 80 км за наявності сертифіката відповідності колісного транспортного засобу, виданого органом сертифікації, призначеним Мінінфраструктури.

Також з 1 січня 2021 року пропонується заборонити використання транспортних засобів для перевезення пасажирів, не обладнаних ременями безпеки, за винятком транспортних засобів, що здійснюють перевезення пасажирів на міських маршрутах.

Таким чином, наголосив міністр, поступове введення таких обмежень дає можливість перевізникам поетапно поміняти автобуси на маршрутах далекого прямування на комфортніші та безпечніші.

Нагадаємо, останнім часом в Україні сталася серія ДТП за участю автобусів. У зв'язку з цим з 23 липня почалися комплексні превентивні заходи під умовною назвою "Перевізник". Їхньою метою є гарантування безпеки дорожнього руху та зниження ДТП за участю пасажирського транспорту.

Зазначимо, що Мінінфраструктури пропонувало подібне посилення для автобусних і вантажних перевезень ще 2013 року. Серед іншого в ньому також були вимоги обладнати всі автобуси, крім міських і приміських, ременями безпеки.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram