ГоловнаСуспільствоЖиття

Київ закликав Польщу припинити переслідування голови Українського товариства Купріяновича

Заступник голови МЗС Василь Боднар звернувся з відповідним зверненням до польського посла Яна Пєкло.

Київ закликав Польщу припинити переслідування голови Українського товариства Купріяновича
Фото: EPA/UPG

Україна закликала Польщу припинити кримінальне переслідування історика, голови української спільноти в Любліні Григорія Купріяновича.

З відповідним зверненням до посла Польщі Яна Пєкло звернувся заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

"Під час зустрічі з послом Польщі в Україні Яном Пєкло та колегами обговорили шляхи вирішення актуальних питань українсько-польських відносин. Закликав припинити кримінальне переслідування історика Г. Купріяновича, голови Українського товариства в Любліні", - написав він у своєму мікроблозі Twitter.

Як повідомляло "Польське радіо", окружна прокуратура у місті Замосць Люблінського воєводства почала вивчати висловлювання Купріяновича, з якими він виступив під час пам'ятних заходів у Сагрині, присвячених вшануванню убитих польським збройним підпіллям українців у 1944 році.

Офіційних звинувачень Купріяновичу не висували. Однак, за словами заступника окружного прокурора в Замосці Єви Кузьніцької, прокуратура вивчатиме, зокрема, відеоролик з його виступом і з'ясовуватиме деталі його висловлювань. Ідеться про кримінальну статтю за "публічну образу польського народу або Республіки Польща", санкція якої - до трьох років позбавлення волі.

"Це вимагає проведення процесуальних дій, тому було розпочато розслідування, щоб ми могли це з'ясувати", - пояснила Кузьніцька.

У прокуратуру звернувся Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек, який вважає, що Купріянович під час свого виступу порівняв події в Сагрині 1944 року з подіями на Волині в 1943 році.

Купріянович, своєю чергою, висловив здивування таким рішенням польської прокуратури, зазначивши, що в його виступі не було образ щодо Польщі та поляків.

Нагадаємо, раніше Люблінський воєвода Чарнек назвав провокацією події в селі Сагринь, де за участю президента України Петра Порошенка відбулося вшанування українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" і підрозділів Армії Крайової в 1944 році.

Позицію Чарнека прокоментувало українське МЗС, закликавши чиновника "не маніпулювати історією". А голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що Чарнек "перейшов кордон людяності".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram