ГоловнаСуспільствоВійна

Головнокомандувач ООС відзвітував про 100 днів операції на Донбасі

Військовослужбовці затримали 449 представників НОФ і звільнили 15 кв. км української землі.

Головнокомандувач ООС відзвітував про 100 днів операції на Донбасі
Сергей Наев
Фото: mil.gov.ua

З початку проведення операції Об'єднаних сил на сході України, 30 квітня 2018, були затримані 449 осіб, причетних до незаконного збройного формування. Про це повідомив командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв під час прес-конференції в Сєвєродонецьку Луганської області, пише "Інтерфакс-Україна".

За підсумками перших трьох місяців проведення операції Об'єднаних сил вдалося зменшити кількість обстрілів українських позицій майже вдвічі: з 1532 обстрілів у травні до 741 обстрілу в липні. Також, за його словами, зменшилася кількість обстрілів мирних населених пунктів з боку бойовиків - з 22 у травні до 3 в липні. Наєв не уточнив, що скорочення обстрілу в липні було частиною домовленостей про "хлібне перемир'я" на час збирання врожаю.

За час проведення ООС більш ніж 1500 га місцевості перевірили на наявність вибухонебезпечних предметів, з яких 30 км шляхів руху і майже 15 га акваторій. Було виявлено та знищено понад 64 тисячі вибухонебезпечних предметів.

"Під час проведення ООС чисельність стаціонарних блокпостів на території Луганської та Донецької областей сягала 147. На сьогодні кількість їх зменшено до 43, з яких шість - мобільні", - зазначив Наєв.

Незважаючи на це, піший пасажиропотік через КПВВ збільшився більш ніж удвічі, а транспортний - на 39%.

Першочергову увагу військові ООС приділяли зміцненню позицій ЗСУ на лінії зіткнення. В результаті було відновлено і обладнано близько 40 км траншей і побудовано сотні укриттів для обладнання і техніки.

"Під час стабілізаційних дій з початку проведення операції нам вдалося забезпечити і підтримувати повний контроль над лінією зіткнення, належний рівень безпеки і стабільності в усіх районах. Обладнання лінії забезпечення на Волноваському, Горлівському, Сєвєродонецькому і Світлодарську напрямках дозволило взяти під контроль близько 15 кв. км української території. Це з урахуванням населених пунктів", - сказав Наєв.

Він уточнив, що під український прапор були повернуті населені пункти Південне (Донецька область) і Золоте-4 (Луганська область). "Там почалася нормалізація життя людей, повернення їх в українське правове поле і захист їхніх законних прав", - зазначив військовий.

Командувач особливо наголосив, що всі ці процеси відбувалися без порушення Мінських домовленостей.

Нагадаємо, рівно 100 днів тому Антитерористична операція на сході України офіційно завершилася. 30 квітня о 14:00 почалася операція Об'єднаних сил (ООС), передбачена законом про деокупацію Донбасу. Указ про її початок підписав президент України Петро Порошенко. ООС закінчиться, за словами Порошенка, коли "буде звільнено тимчасово окуповані території Донбасу і коли росіяни підуть з анексованого Криму".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram