ГоловнаСуспільствоЖиття

Російська комісія не прийняла два клопотання про помилування Сенцова

У комісії заявили, що прохання про помилування має бути написано ним особисто.

Російська комісія не прийняла два клопотання про помилування Сенцова
Олег Сенцов
Фото: facebook.com/denisovaombudsman

До комісії з питань помилування в Ямало-Ненецькому автономному окрузі (ЯНАО) Росії надійшли два клопотання про помилування українського політв'язня режисера Олега Сенцова, але їх не прийняли до розгляду.

Про це повідомив "Интерфакс" з посиланням на прес-службу губернатора округу.

"Підтверджуємо, що в комісію з питань помилування надійшли два клопотання, але обидва - не від Олега Сенцова. Прохання про помилування має бути написано особисто Сенцовим, тому прохання не прийняті", - заявили в прес-службі.

У Комісії повідомили, що клопотання від матері Сенцова і архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента спочатку були написані на ім'я президента Росії, потім вони були спрямовані в комісію з питань помилування в ЯНАО.

При цьому прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив про безпідставність звинувачень на адресу влади РФ з питання про помилування Сенцова.

"Ви знаєте, що є чинне законодавство, і ви знаєте, що вживати фразу "відмовили в помилуванні", напевно, некоректно з юридичного погляду, тому що не було прохання про помилування", - сказав Пєсков журналістам.

Напередодні адміністрація Путіна відповіла на прохання матері Сенцова про помилування її сина. У відповіді йшлося, що для початку процедури помилування Сенцов повинен самостійно звернутися до президента РФ. Людмила Сенцова направила президенту РФ прохання в середині липня.

Нагадаємо, Сенцова і кримчанина Олександра Кольченка затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 року з обвинуваченням "в організації терактів на півострові". У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва своєї провини не визнали.

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів. Він дотримується його досі.

У червні генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання Путіну із закликом помилувати Сенцова. У відповідь на це в Кремлі заявили, що лист генсека Ради Європи "з погляду російського законодавства не є підставою для будь-яких юридичних дій".

Із закликом звільнити незаконно засудженого українського режисера, а також усіх політв'язнів у РФ, періодично звертаються до Путіна міжнародні правозахисні організації та західні країни, проте Кремль на них не реагує. Крім того, низка країн і організацій також просять забезпечити Сенцову медичну допомогу через погіршення стану його здоров'я у зв'язку з голодуванням. У відповідь на це російська влада, омбудсмен і тюремники заявляють, що його стан нібито стабільний, а від госпіталізації він відмовляється сам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram