ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У МОН підготували новий проект Українського правопису

Слова з "пів" пропонують писати окремо, а окремі слова будуть починатися на "и".

У МОН підготували новий проект Українського правопису
Фото: internat-mar.ucoz.ua

Міністерство освіти і науки винесло на громадське обговорення проект нової редакції Українського правопису.

"Українська національна комісія з питань правопису, склад якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. №416, пропонує увазі громадськості проект нової редакції Українського правопису, розроблений на основі української традиції правопису з урахуванням новітніх мовних явищ, які набувають поширення в різних сферах суспільного, наукового і культурного життя. Комісія з правопису виходила з розуміння того, що Український правопис, як правопис і будь-якої іншої мови, не може бути вичерпним; він кодифікує основні, найпоширеніші або спірні орфографічні положення", - йдеться в повідомленні на сайті МОН.

Зауваження та пропозиції до проекту нової редакції Українського правопису можна надсилати до 15 вересня 2018 року на електронну адресу секретаря Української національної комісії з питань правопису [email protected].

У проекті передбачається можливість вживання "и" на початку слова перед приголосними "н" і "р" (інди́к - инди́к, і́род - и́род), на початку дієслова "и́кати" і іменника "и́кавка", на початку іншомовних слів типу "ийбен", "ич-оба".

Проект також санкціонує букву "ґ" для передачі іншомовного звуку [g] в прізвищах типу Ґе́те, Ґулліве́р, Ва́ско да Ґа́ма (але можливе звичне написання з "г"). Аналогічний компроміс пропонують для букви "ф" у словах грецького походження - можна буде писати як "ка́федра", так і "кате́дра", як "міфоло́гія", так і "мітоло́гія".

Звук [j] в звукосполученнях [je], [ji], [ju], [ja] буде завжди передаватися буквами "є", "ї", "ю", "я": "Хаям" замість "Хайям", "Савоя" замість "Савойя", "фоє" замість "фойє".

Пропонують писати слово "пів" з іменниками окремо, якщо мається на увазі половина ("пів годúни", "пів Кúєва"). Якщо "пів" з іменником становить єдине поняття - вони пишуться разом ("півзáхист").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram