ГоловнаСуспільствоЖиття

Тисячі бичків на узбережжі Маріуполя загинули через брак кисню, - експертиза

У трупах риби знайшли підвищений вміст кадмію, але він не міг спричинити такий масовий мор.

Тисячі бичків на узбережжі Маріуполя загинули через брак кисню, - експертиза
Фото: 0629.com.ua

У трупах риби, яка загинула минулого тижня на узбережжі  Маріуполя, виявлено підвищений вміст важких металів. Такий висновок зробили представники Держпродспоживслужби, взявши на аналіз мертву рибу в трьох місцях міста, повідомляє міський сайт 0629.

Фахівці служби взяли на дослідження бичка на центральному пляжі, пляжі в селищі Піщане й на Лівобережжі. Рибу досліджували на наявність таких показників, як свинець, кадмій, ртуть і миш'як. За трьома показниками перевищень не виявилося, виняток становив лише кадмій, що, як зазначає начальник міського управління Держпродспоживслужби Андрій Бандурко, може свідчити про наявність у воді сліду промислового забруднення.

"На Лівобережному пляжі вміст кадмію в рибі було перевищено на 12%. За норми 0, 05 мг/л його концентрація в цьому місці становила, 0,00561 мг/л і 0,00517 мг/л - на Піщаному, що є перевищенням на 3%. Перевищення концентрації в бичка, взятому на Центральному пляжі, немає", - зазначив Бандурко.

Фахівець наголосив, що риба не може загинути за таких концентрацій кадмію, тому, найвірогідніше, причиною загибелі залишається асфіксія - удушення через нестачу кисню у воді.

"Ми виконали низку хіміко-біологічних досліджень поверхневої води. А саме, досліджували наявність зважених часток, азоту амонійного, нітратів, нафтопродуктів, хлоридів, сульфатів, заліза, фосфатів у сухому залишку. За результатами аналізів нашої лабораторії не виявлено будь-яких перевищень за основними забруднювальними речовинами. Винятком став той факт, що наявність розчиненого кисню в морській воді на момент відбору становила 1,7 мг/дм3 за норми від 4 мг/дм3 ", - зазначила завідувачка лабораторії Держекоінспекції Азовського моря Любов Галушко.

Нагадаємо, замор бичка стався 7 серпня, на берег винесло тисячі трупів риби. Комунальні служби весь минулий тиждень прибирали загиблих бичків з узбережжя.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram