ГоловнаСуспільствоВійна

Місія ОБСЄ констатувала зрив "хлібного" перемир'я на Донбасі

За даними спостерігачів, у середньому, "режим тиші" триває близько двох тижнів, потім обстріли поновлюються.

Місія ОБСЄ констатувала зрив "хлібного" перемир'я на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співпраці в Європі зафіксувала перше збільшення порушень режиму припинення вогню після оголошеного з 1 липня "хлібного" перемир'я.

Про це повідомив на брифінгу перший заступник голови СММ ОБСЄ Александр Хуг.

"Сталося неминуче, хоч і пізніше, ніж ми очікували. Минулого тижня СММ ОБСЄ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню - на 63%. Загалом місія зафіксувала понад 6,5 тис. таких порушень", - сказав він.

Також місія зафіксувала 84 одиниці озброєння, розміщеного порушуючи Мінські домовленості: 74 на непідконтрольній території, 10 - на підконтрольній.

"Зараз рівень насильства повертається до того, який був до підтвердження згоди щодо припинення вогню. Повільне повернення до насильства зайняло більше часу, ніж зазвичай. За останні три роки вже 12 разів підтверджувалася прихильність припиненню вогню, і, в середньому, минає два тижні, коли рівень насильства повертається до того, який спостерігався раніше", - констатував Хуг.

На його думку, сторони не зробили необхідних заходів для реального припинення вогню. Зокрема, спостерігачі зафіксували з 1 липня 360 одиниць озброєння, розміщених порушуючи узгоджені лінії відведення: 273 в непідконтрольних районах, 87 - у підконтрольних владі.

"Ми відзначили, що сторони не розвели сили і засоби, а навпаки. Наприклад, минулого тижня ми зафіксували нові траншеї і позиції безпосередньо на ділянці розведення в районі Золотого", - сказав Хуг.

Також він підкреслив, що сторони не провели розмінування.

Нагадаємо, наприкінці червня Тристороння контактна група домовилася про чергове, "хлібне", перемир'я на час збирання врожаю. Режим припинення вогню порушувався з першої доби, проте число обстрілів було значно меншим, ніж раніше. У перші дні після оголошення перемир'я бойовики відкривали вогонь здебільшого близько 10 разів, а потім обстріли почастішали. 8 серпня вже було зафіксовано 36 обстрілів позицій ЗСУ.

Раніше волонтери відзначали що, користуючись так званим "перемир'ям", окупаційні війська безкарно будують опорні пункти в "сірих" зонах, а Росія жене на окуповані території нові поїзди і вантажівки зі зброєю та особовим складом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram