ГоловнаСуспільствоЖиття

Львів'янці відмовили в вступі на офіцерські курси через те, що вона жінка

Поліна Кравченко служить за контрактом в одній з мотопіхотних бригад у Донецькій області.

Львів'янці відмовили в вступі на офіцерські курси через те, що вона жінка
Фото: фейсбук Поліна Кравченко

Львів'янці Поліні Кравченко відмовили в вступі на офіцерські курси Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного через те, що вона жінка.

Про відмову в вступі Кравченко повідомила в Facebook.

24-річна дівчина намагалася подати документи в академію на програму "Отримати офіцерське звання за один рік". В день подання документів їй повідомили, що на цю програму "дівчат не набирають". Кравченко збиралася стати командиром взводу артилерійських підрозділів.

Як повідомляє медіа-проект "Заборона", Поліна Кравченко служить за контрактом в одній з мотопіхотних бригад, яка виконує завдання в зоні військових дій в Донецькій області. Дівчина розповіла, що у вимогах до кандидатів на сайті академії йдеться про те, що конкурсанти повинні бути до 40 років, мати вищу освіту, але ні слова про те, що жінкам подавати документи не можна.

"Я знала, що можуть виникнути питання, тому спочатку передзвонила в приймальню і уточнила це питання. Мені сказали: "Це не проблема. Збирайте необхідні документи і приїжджайте", - додала вона.

Однак, коли Поліна Кравченко приїхала в Академію сухопутних військ, то їй відмовили в вступі. "Сказали, тільки якщо міністр оборони особисто дозволить, тоді дівчат допустять до конкурсу на цю програму", - розповіла львів'янка.

Т.в.о. начальника Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного з морального і психологічного забезпечення Антон Миронович пояснив, що поки що ці курси передбачають підготовку командирів для артилерійських і механізованих підрозділів і заявив, що "з огляду на специфіку управління механізованими бригадами, дівчатам було відмовлено. Справа тут не в гендерний рівності. Зараз потреби в призначенні жінок на ці посади немає, для них будуть інші спеціальності".

Нагадаємо, що в 2016 році за наказом Міноборони для жінок стали доступні понад 100 військових спеціальностей. Тепер жінки можуть призначатися на такі посади (крім ДШВ), як командир бойової машини піхоти, кулеметник, механік-водій, навідник і оператор бойової машини, заступник командира розвідгрупи, командир відділення, командир міномета, розвідник, стрілець-снайпер і інші.

Зараз в ЗСУ проходять службу 25 тис. жінок, з яких понад 3 тис. є офіцерами.

3 серпня президент Петро Порошенко повідомив, що жінки-військовослужбовці вперше візьмуть участь в параді до Дня незалежності України 24 серпня. Вони пройдуть окремою колоною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram