ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна може закрити залізничне сполучення з Росією (оновлено)

В уряді зараз розглядають цей варіант.

Україна може закрити залізничне сполучення з Росією (оновлено)

Україна збирається припинити залізничне сполучення з Росією.

Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян, передає ТСН.

За його словами, зараз в уряді розглядають цей варіант.

"Ми розглядаємо зараз варіант закриття залізничного сполучення з Москвою", - сказав Омелян.

Оновлення. Пізніше у коментарі "Інтерфаксу-Україна" міністр пояснив свою заяву.

"Ми підготували низку контрзаходів щодо того, що відбувається з боку Російської Федерації на окупованих територіях і в Азовському морі. У цей комплекс заходів входить і припинення залізничного сполучення з Росією. Питання обговорювалося на міжвідомчих робочих зустрічах у Міністерстві інфраструктури. Ми хочемо, щоб це було винесено у площину уряду чи Ради національної безпеки і оборони України для того, щоб відповідне рішення було ухвалено вже на державному рівні", - заявив він.

Як наголосив Омелян, зараз мова йде виключно про припинення пасажирського залізничного сполучення.

"На цьому етапі ми говоримо про регулярне залізничне пасажирське сполучення. Щодо вантажного сполучення є проблема не тільки в тому, що "Укрзалізниця" втратить істотні надходження до її бюджету, але і з міжнародним законодавством, зокрема, з тими зобов'язаннями, які Україна взяла на себе в рамках Світової організації торгівлі. А тому зараз ми цю тему вивчаємо, але не просуваємо", - зазначив він.

Міністр також уточнив, що під час консультацій щодо ситуації в Азовському басейні із залученням багатьох міністерств і відомств України були напрацьовані й інші рішення.

Нагадаємо, між Україною і Росією не літають літаки, але все ще курсують потяги і їздять автобуси.

Влітку 2017 року російське видання "КоммерсантЪ" з посиланням на свої джерела повідомило, що з 1 липня Україна готується припинити залізничне пасажирське сполучення з РФ. У відповідь "Укрзалізниця" повідомила, що не приймала жодних рішень про скасування перевезень пасажирів і не отримувала подібних приписів від вищих органів державної влади. У грудні в.о. голови УЗ заявив, що це питання буде вирішуватися у 2018 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram