ГоловнаСуспільствоЖиття

Патріарх Філарет очікує отримання Томосу у вересні

Після цього архієреї повинні обрати предстоятеля Української православної церкви.

Патріарх Філарет очікує отримання Томосу у вересні
Патриарх Филарет
Фото: Макс Требухов

Рішення про створення в Україні єдиної помісної церкви Священний Синод прийме наприкінці літа або у вересні. Такі терміни надання Томосу про автокефалію озвучив Патріарх Філарет в інтерв'ю "5 каналу".

За словами Предстоятеля Київського патріархату, після цього всі архієреї Київського патріархату, Української автокефальної церкви та Московського патріархату, які зверталися до Вселенського патріарха з проханням про автокефалію, повинні зібратися на Об'єднавчий собор.

На ньому виберуть предстоятеля Української Помісної Православної Церкви.

"Сподіваємося, що наприкінці серпня або на початку вересня на цьому засіданні Священного Синоду буде прийнято рішення про надання Томосу. Отже, ми повинні провести Об'єднавчий собор. Хто "ми"? Ті архієреї, які звернулися до Вселенського патріарха. Цей єпископат на архієрейському соборі повинен обрати єдиного предстоятеля Української православної церкви", - сказав Філарет.

Як повідомляли, в Константинополі 1-3 вересня відбудеться Синаксис - збори всіх верховних архієреїв Константинопольської православної церкви на чолі зі Вселенським Патріархом Варфоломієм.

Синаксис проходить не частіше, ніж раз на три роки, і востаннє він проходив у серпні 2015 року - незадовго до Всеправославного собору, який пройшов на Криті в червні 2016 року. Як правило, юридично закріплених рішень на Синаксисі не приймають, але таке засідання має важливе значення для формування майбутніх подій.

В експертних церковних колах вважають, що на зборах константинопольських архієреїв - з великою часткою ймовірності - буде порушено питання української автокефалії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram