ГоловнаСуспільствоЖиття

У Фельдман Екопарку побудували найбільший в Україні літній вольєр для мавп Актуально

Порятунок людиноподібних приматів від винищення - це серйозна проблема всесвітнього масштабу.

Найбільший в Україні відкритий вольєр для людиноподібних мавп (площею понад 2 га) відкрили в Фельдман Екопарку. Тепер у теплу пору року шість шимпанзе і чотири орангутанги будуть гратися на просторому зеленому майданчику просто неба, а відвідувачі зможуть спостерігати за ними крізь прозорі стіни-вікна. Будівництво вольєрів проводиться в рамках діяльності Світового відкритого фонду реабілітації та реінтродукції тварин (WOFARR). Один із найважливіших напрямів діяльності цього фонду, інтегрованого з Фельдман Екопарком, - збереження і відновлення популяцій рідкісних видів.

«Робота WOFARR з порятунку рідкісних видів тварин - це можливість для України зайняти гідне місце в світовому зоозахисному русі. Зокрема, йдеться про збереження рідкісних видів приматів, у першу чергу - людиноподібних мавп. В Україні до того, як до вирішення цієї проблеми підключилися WOFARR і Фельдман Екопарк, цим мало хто займався, - зазначив президент Всесвітнього відкритого фонду реабілітації та реінтродукції тварин, народний депутат України Олександр Фельдман. - Тому ми ставимо перед собою глобальні цілі: створити умови для розмноження і можливої реінтродукції тварин рідкісних і зникаючих видів. І один із напрямів цієї роботи - створення резервних штучних популяцій для збереження біорізноманіття в різних куточках нашої планети».

Відзначимо, що в Фельдман Екопарку регулярно розмножуються такі рідкісні види приматів, як лемури вари, макаки-маготи, мандрили. Рік тому тут уперше народився малюк шимпанзе.

«Порятунок людиноподібних приматів від винищення - це серйозна проблема всесвітнього масштабу, але нею займаються лише декілька спеціалізованих центрів, наприклад, голландський зоопарк Апенхель (м. Апелдорн). Приємно відзначити, що колекція приматів Фельдман Екопарку, принаймні за числом видів, дорівнює нідерландській. Ми дотримуємося того ж принципу, що і наші голландські колеги - утримуємо непоодинокі особини і навіть не пари, а невеликі штучні популяції - зграї приматів. Це дуже важливо для комфорту таких високоорганізованих соціальних тварин, як шимпанзе, павіани, макаки, лемури та інші», - зазначив завідувач відділу науки і моніторингу Фельдман Екопарку Андрій Гапченко.

Він підкреслив, що відкритий у Фельдман Екопарку вольєр для людиноподібних мавп на сьогодні найбільший в Україні.

«Нове літнє житло приматів побудовано з урахуванням рекомендацій Європейської асоціації зоопарків та акваріумів (ЕАZA), кандидатом у члени якої Фельдман Екопарк є вже два роки. Відповідно до сучасної концепції благополуччя тварин у вольєрі створені умови, наближені до природних, додані елементи збагачення середовища існування», - розповів Андрій Гапченко.

У новому вольєрі є як природні елементи - дерева, трав'яний газон, камені-валуни, пісочниця, так і атлетичні тренажери для приматів - трапеції, містки, гамаки. У майбутньому тут з'явиться басейн, штучні термітники. Від негоди мавпи можуть сховатися в спеціальних будиночках, ну а з настанням холодів вони повернуться в свою зимову резиденцію, що розташована поряд. Відзначимо, що будівництво вольєрів стало можливим завдяки благодійній акції «Мистецтво милосердя».

Нагадаємо, взимку цього року в Фельдман Екопарку було збудовано великий комфортабельний зимовий вольєр для шимпанзе і орангутангів. Він обладнаний опалювальною та вентиляційною системою, підлогою з підігрівом і каналізацією.

Також нагадаємо, що колекція приматів Фельдман Екопарку - одна з найбільших у Східній Європі. У ній близько 250 особин понад 30 видів, багато з яких занесені в Міжнародну Червону книгу, і вона регулярно поповнюється новонародженими малюками завдяки правильним умовам утримання та належному догляду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram