ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Росія не має церковної власності в Україні, - Філарет

Києво-Печерська і Почаївська лаври є власністю держави.

Росія не має церковної власності в Україні, - Філарет
Фото: Макс Требухов

Росія не має церковної власності в Україні, і після визнання єдиної Української православної церкви їй будуть передані і Києво-Печерська, і Почаївська лаври.

Про це заявив голова УПЦ-КП патріарх Філарет в інтерв'ю телеканалу "Прямий", опублікованому на сайті УПЦ КП.

"Річ у тому, що жодної власності Московський патріархат в Україні не має... От, наприклад, Києво-Печерська лавра, Почаївська лавра - чия це власність? Власність Української держави. І держава передала свою власність у користування українській церкві Московського патріархату. Але коли буде тут українська церква визнана, то Лавра - і одна, і друга - будуть передані українській церкві", - сказав він.

При цьому голова УПЦ-КП зазначив, що храми, побудовані коштом парафій, є власністю парафій, а не Росії.

"Тому Росія тут своєї власності церковної не має", - сказав патріарх.

Нагадаємо, у квітні 2018 року президент Петро Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення було підтримано Верховною Радою.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, під час якого йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де він підтвердив намір дарувати українській церкві автокефалію

1-3 вересня в Константинополі відбудеться Синаксис - збори всіх верховних архієреїв Константинопольської православної церкви на чолі зі Вселенським патріархом Варфоломієм. В експертних церковних колах вважають, що на зборах - з великою часткою ймовірності - буде порушено питання автокефалії української, а також македонської церков. У зв'язку з цим очікується різка реакція представників Сербської і Московської церков.

Разом із тим на 10 вересня в Константинополі призначено черговий Собор, на якому Томос для Української церкви можуть оформити вже юридично.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram