ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд виправдав екс-начальника СБУ, звинуваченого в хабарництві

Незважаючи на відеозапис і покази свідків, суд не повважав докази провини достатніми.

Суд виправдав екс-начальника СБУ, звинуваченого в хабарництві
Фото: npu.gov.ua

Суд виправдав і визнав невинним колишнього начальника слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Луганській області Віталія Жалдака в дачі 50 тис. гривень хабара військовому прокурору.

Про це йдеться у вироку суду.

Розгляд тривав понад два роки. Навесні 2016 року Жалдак зустрівся з військовим прокурором Луганського гарнізону для обговорення справи про контрабанду через лінію розмежування на Донбасі. У справі проходили троє підозрюваних, але Жалдак запропонував скерувати в суд обвинувальні акти проти двох й одночасно закрити справу проти організатора каналу за 50 тис. гривень.

За даними слідства, військовий прокурор негайно зв'язався з правоохоронцями, погодився на встановлення прихованої відеокамери, і вже наступного дня отримав від Жалдака пакет з грошима. Жалдака затримали, але ні під час слідства, ні на судовому процесі він своєї провини не визнав, а стверджував, що отримав пакет від невідомої особи і на прохання цього невідомого передав його прокуророві, не знаючи про вміст.

Провину Жалдака в суді підтвердили показаннями свідків і дослідженням документів та відеозапису з прихованої камери.

У вироку суд зазначив, що, крім наполегливого заперечення провини, підсудний дав ще й неправдиві свідчення, що суд повинен розцінювати "як спосіб захисту з метою уникнення кримінальної відповідальності за скоєний злочин".

Проте суд визнав, що сторона обвинувачення не довела провину Жалдака, а всі їхні аргументи є припущеннями. Жалдаку повернули 206 тис. гривень застави і зняли арешт з його майна.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що колишній заступник прокурора Подільського району Києва Олексій Білий, звинувачений в отриманні 150 тис. доларів хабара, поновився на посаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram