ГоловнаСуспільствоОсвіта

Батьки не зобов'язані купувати додаткові зошити і мають право голосу в питаннях шкільної форми, - Гриневич

Міністр освіти розповіла, як краще підготуватися до початку нового навчального року.

Батьки не зобов'язані купувати додаткові зошити і мають право голосу в питаннях шкільної форми, - Гриневич
Фото: mon.gov.ua

Батьки школярів не повинні купувати друковані зошити, мають право впливати на вибір шкільної форми, і вони допоможуть дитині, якщо разом з нею налагодять режим дня ще до 1 вересня. Про це сьогодні в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

"Я хотіла б попередити батьків, що ви зовсім не зобов'язані, наприклад, купувати якісь додаткові друковані зошити, якщо вам кажуть за це платити. Можна і у звичайному зошиті писати, головне, щоб був підручник або роздатковий матеріал від учителя. Йдеться про те, що дуже часто навколо навчання в школі крутяться різні бізнеси. І ці пропозиції - і те купити, і те, і те - дуже часто саме стимульовані зовні для того, щоб заробляти гроші. Тому до цього потрібно ставитися дуже критично", - зазначила Гриневич.

Міністр також порушила питання шкільної форми - школи не можуть змушувати батьків купувати форму конкретних виробників, а батьки повинні бути допущені до вирішення питання про введення і формат шкільної форми в установі.

"Звичайно, школа має право вирішувати, яку вона має шкільну форму. Як правило, вашу дитину не можуть примушувати купувати конкретну шкільну форму, а домовляються, наприклад, що ходять у темному низу і повинна бути світла сорочка, а вже колір чи крій не є особливо важливим. Що батькам також потрібно пам'ятати - ви дорослі люди і повинні впливати на ці питання в школі", - пояснила міністр.

Вона також порадила батькам уже зараз - в серпні - поступово повертати дітей у звичний режим дня, щоб це не стало додатковим стресом для школяра на початку навчання. Не менш важливо допомогти дітям хоча б частково повернутися в матеріал навчання, щоб розвантажити їх протягом наступного навчального року.

"Звичайно, було б добре в останній місяць канікул хоч трохи повернути дитину в матеріал навчання. Але все потрібно робити помірковано. Якщо це година часу в день або трохи більше, якщо це школяр старший, такі речі необхідні. Наприклад, з дітьми, залежно від вікової категорії, варто повторювати математичні дії, також варто протягом літа прочитати великі і складні програмні твори на наступний рік, щоб потім було легше. І варто згадати про це зараз, поки попереду ще цілий місяць канікул, щоб не робити потім усе за останній тиждень", - додала міністр.

Нагадаємо, раніше в липні Міносвіти затвердило новий порядок створення груп продовженого дня в школах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram