ГоловнаСуспільствоОсвіта

Адвокат Запорожана лякає викладачів ОНМедУ відсутністю зарплати, - ЗМІ

Катерина Кармазіна заявляє, що державне казначейство заблокувало всі фінансові операції ОНМедУ, бухгалтерія спростовує цю інформацію.

Адвокат Запорожана лякає викладачів ОНМедУ відсутністю зарплати, - ЗМІ
Одесский медуниверситет
Фото: http://uc.od.ua

Адвокат колишнього ректора Одеського медуніверситету Валерія Запорожана Катерина Кармазіна заявила про припинення казначейських операцій і виплат зарплати в ОНМедУ. Однак судячи з коментаря головного бухгалтера Медуніверситету Тетяни Францевої, у ВНЗ з фінансами все гаразд, а Кармазіна просто вводить викладачів в оману. Про це повідомляє "Южный курьер".

Під час профспілкових зборів частини трудового колективу Одеського медуніверситету викладачі почули з уст адвоката Катерини Кармазіної заяву про те, що державне казначейство заблокувало всі фінансові операції ОНМедУ, через що зірвано всі закупівлі ВНЗ і під загрозою виплата заробітної плати всім співробітникам. Кармазіна представилася як адвокат колишнього ректора Валерія Запорожана, звільненого наказом голови МОЗ Уляни Супрун ще 17 липня, а також як адвокат профспілкової організації - хоча цей контракт було розірвано ще 20 липня.

"З боку казначейства блокуються всі операції. Ті операції, який було підготовлено в четвер і п'ятницю, вони пройшли. А все те, що стосувалося закупівлі обладнання, проведення ремонтних робіт - там величезні суми, всі гроші, які були замовлені бухгалтерією в установленому законом порядку і були подані в п'ятницю - всі рахунки були заблоковані. ...І на сьогодні якісь дії, такий тиск на Державну казначейську службу, незаконний тиск збоку свідчить про те, що оголошена своєрідна війна всім у медичному університеті. Що МОЗ вживає всіх необхідних заходів для того, щоб зірвати нормальний початок навчального процесу з 1 вересня, а зараз зірвати проведення вступної кампанії, оплату праці численних співробітників. А вас, як сказала головний бухгалтер, десь 2300 - 2600 людей. Тобто 26-27 липня, коли. згідно з чинним законодавством, бухгалтерія буде замовляти гроші на оплату праці співробітників - люди не отримають своїх грошей. І це може призвести до того, що буде порушення бюджетної дисципліни, штрафні санкції, не тільки на посадових осіб університету, а й на ВНЗ загалом. Якщо не будуть проходити платежі за ремонтні роботи, замовлені університетом раніше, то університет може загрузнути в численних судових процесах з боку контрагентів", - цитує Кармазіну "Южный курьер".

Ситуацію прокоментувала головний бухгалтер Медичного університету Тетяна Францева. За її словами, жодної загрози затримки або невиплати зарплати, а також блокування рахунків ОНМедУ немає.

"Ходять чутки, що заробітна плата в університеті буде не виплачена. Сьогодні я була в казначействі, підтвердили зразки підписів. Заробітна плата Одеського медуніверситету буде виплачена 30 числа. Платіжні документи будуть віднесені в Держказначейство 27 липня. Заборгованість із заробітної плати на 25 липня у нас відсутня", - підкреслює Тетяна Францева.

Як повідомляє видання, для Катерини Кармазіної нинішня справа про звільнення Валерія Запорожана - перший гучний публічний процес, пов'язаний з корупцією чи ключовими кадровими призначеннями. Вона з 2005 року працює на кафедрі конституційного права та правосуддя економіко-правового факультету ОНУ ім. Мечникова на посаді спочатку старшого викладача, а з 2015 року - доцента.

Як пише "Южный курьер", коментуючи події 2009 року у справі, в якій тодішнього начальника одеської ДАІ Недельського звинувачували в перевищенні повноважень й інших злочинах, Кармазіна зауважила в приватній розмові, що "єдиний спосіб боротьби з ментами - великі гроші". Далі, 2011 року, Катерина Кармазіна консультувала членів сімей українських моряків, затриманих або на борту арештованих торгових суден. Тож нинішня справа може або "поставити крапку" в кар'єрі адвоката і викладача, або навпаки - стати трампліном для серйозної юридичної практики.

Батько Катерини Кармазіної колишній народний депутат Юрій Кармазін у 2004 році різко протестував проти того, як проходив процес передачі Одеському медуніверситету однієї з міських лікарень на вулиці Тінистій, нині - університетської клініки. Зокрема тоді в лікарні вимкнули телефони, не закуповували життєво необхідних медикаментів. "Що ж ви робите? Хіба можна хоча б на дві години залишати лікарню або клініку без телефону? Не можна! Як можна без інсуліну на три місяці залишити хворих людей? Вони вже можуть вважатися потерпілими. Ви хочете їх знищити? Та ще й наказ має число "66"! Ви що, спеціально берете ці масонські і диявольські числа? Як православна людина я не дам вам цього зробити!" - звернувся тоді народний депутат Юрій Кармазін на адресу Валерія Запорожана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram