ГоловнаСуспільствоПодії

У горах Грузії загинув український альпініст, ще одного зняли живим

Тіло загиблого зняли з гори на сьомий день після події.

У горах Грузії загинув український альпініст, ще одного зняли живим
Фото: facebook.com/fedak.sky

У горах Грузії загинув український альпініст Євген Александров. На момент прибуття рятувальників він був живим, але його не забрали - залишили на схилі. Другого українця Ярослава зняли з гори з травмами живим.

Про це повідомляє LIGA.net.

Як розповів друг Ярослава Дмитро Костюк, група туристів з України піднімалася на вершину гори Тетнульд під керівництвом Олександра Федака. Ярослав і Євген йшли останніми у зв'язці, тому їх зникнення помітили тільки в таборі. Трагедія сталася на висоті близько 4200 метрів.

"Якоїсь миті Женя закричав "зрив", Ярко зарубався льодорубом, але Женя ковзнув донизу і зірвав його. Вони покотилися. Невідомо, скільки метрів вони пролетіли, опинилися на п'ятачку, з якого не могли спуститися. Ярко ходив, а Женя, мабуть, зламав ногу і вдарився головою, тому що нічого осмисленого більше не говорив", - розповів Костюк.

Коли українців не дочекалися в штурмовому таборі, подали заяву в МНС Грузії. "Але надходила ніч, і вертушку надіслали лише 19 липня", - пояснив друг загиблого Роман Дорул.

Обох зниклих туристів знайшли до обіду, а забрали тільки одного. "Вертушка не змогла сісти через різкий ухилу. Ярко міг ходити, тому по мотузяній драбині піднявся у вертушку. А Жеці нібито кинули теплі речі", - сказав він.

Рятувальники полетіли з Ярославом у лікарню, потім повернулися по Євгена.

"І тут уже повідомлення починають плутатися. Начебто і він уже ознак життя не подавав, погода зіпсувалася, хилитало вертушку. Загалом полетіли ні з чим. А потім гора закрилася на дві доби через погоду", - зазначив Дорул.

За його словами, тіло Александрова зняли з гори на сьомий день після трагедії. Зараз його дружина їде на впізнання.

Потерпілий Ярослав перебуває в лікарні. У нього зламані ребра і пробита легеня. Можливо, наступного тижня його вдасться перевезти в Україну.

Нагадаємо, раніше в грузинському місті Батумі впав у море дельтаплан з двома іноземними туристами - 70-річним українцем і 31-річним громадянином Катару.

У травні двоє українських альпіністів підкорили Еверест, але застрягли на висоті 6400 метрів через різке погіршення стану здоров'я. Їх урятували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram