ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Багатодітна українка повертається до Львова після успішної пересадки серця і легенів

Операцію для Юлії Кавій оплатив МОЗ України.

Багатодітна українка повертається до Львова після успішної пересадки серця і легенів
Фото: zaxid.net

Багатодітна українка Юлія Кавій цього тижня повертається з індійської клініки після успішної пересадки серця і легенів. Про це повідомляє Zaxid.net з посиланням на дані обласної адміністрації.

Переліт з Індії займає кілька годин. Оскільки Юлії в дорозі може знадобитися медична допомога, по неї сьогодні вилетів лікар-анестезіолог кардіореанімації Львівської обласної клінічної лікарні Ярослав Кондрацький.

Мешканка с. Судова Вишня Львівської області, 39-річна Юлія Кавій сама виховує п'ятьох дітей. Минулого року через легеневу гіпертензію жінка потрапила в лікарню, де лікарі констатували необхідність пересадки органів - не тільки легенів, але і серця.

У грудні 2017 року Юлія попрямувала до Індії, в квітні їй зробили пересадку. Після двох місяців реабілітації жінка готова повернутися додому: вона багато ходить пішки і дуже хоче повернутися в Україну, до дітей.

Після повернення в Україну Юля буде на обліку в Центрі трансплантації Львівської обласної клінічної лікарні та змушена буде постійно вживати ліки, які запобігають відторгненню органів. Це дорогі препарати, але їх пацієнти після трансплантації закуповують за кошти державного та обласного бюджетів.

Вартість операції - 147 тис. доларів - оплатив МОЗ, а решту фінансових питань (авіаперельоти, доглядальниця, супровід українського лікаря) вирішили завдяки фонду "Сестри Даліли" і небайдужим людям.

Нагадаємо, в травні цього року Верховна Рада України прийняла новий закон про донорство органів. Згідно з документом, людина, яка побажала стати донором після смерті, повинна дати письмову згоду, дані про що буде внесено в Єдину державну інформаційну систему трансплантації. Ця інформація буде конфіденційною. При цьому згоду на трансплантацію може бути відкликано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram