Учені визначили останні 4200 років як Мейгалейський період

Добу голоцену офіційно розділили на три періоди.

Учені визначили останні 4200 років як Мейгалейський період
Фото: iugs.org

Міжнародна комісія зі стратиграфії (ICS) офіційно класифікувала останні 4200 років як окремий геологічний період в історії нашої планети. Він отримав назву Мейгалейського періоду.

Як зазначає BBC, геологи ділять історію існування Землі - близько 4,6 млрд років - на часові проміжки. Кожен починається з якоїсь знаменної події планетарного масштабу - поділу континентів, істотних кліматичних змін або навіть появи нового типу тварин чи рослин.

Щоб отримати окремий рядок в офіційній класифікації, геологічний період повинен відображати будь-яку подію, що мала наслідки глобального масштабу і призвела до утворення нового шару гірської породи.

Одна з очевидних меж пролягла на рівні 66 млн років тому, коли Крейдяний період змінився Третинним (в сучасній шкалі він включає кілька періодів): осадові породи розділені шаром з високим вмістом іридію. Його рознесли  осколки астероїда, який стер із лиця Землі динозаврів.

Ми живемо в добу голоцену, що почалася 11,7 тисячі років тому - після того як істотне потепління клімату призвело до закінчення останнього льодовикового періоду. Але сам голоцен тепер також розділений на кілька геологічних періодів: ранню, середню та пізню фазу.

Кожній фазі передувала суттєва зміна клімату. Остання з них - Мейгалейський період - почалася 4200 років тому з великої посухи, катастрофічні наслідки якої відчувалися протягом двох століть і завдали незворотної шкоди цивілізаціям Єгипту, Греції, Сирії, Палестини, Месопотамії, долини Інду і долини Янцзи.

Від інших періодів геологічної шкали Мейгалейський відрізняє те, що його початок збігся з глобальним розвитком культури, спричиненим тими самими кліматичними змінами.

Мейгалейський період вирізняється наявністю специфічних хімічних сполук, які з найбільшою очевидністю можна спостерігати на прикладі сталагмітових відкладень у печерах штату Мейгалейя на північному сході Індії.

Середня фаза голоцену, що передує Мейгалейській, отримала назву Нортгриппської і почалася 8300 років тому з різкого похолодання. Його зумовило швидке і масштабне танення льодовиків на території сучасної Канади, в результаті чого у Світовий океан потрапили величезні обсяги прісної води, що змінило морські течії. Перший період голоцену, що наступив після закінчення льодовикового періоду, названий Гренландським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram