ГоловнаСуспільствоЖиття

Що варто знати про приватних виконавців

Восени минулого року в Україні з'явилася нова правова професія — приватний виконавець. Основна його функція — така ж як і у державного, тобто виконання судових рішень. Як це працює та що слід мати на увазі при звернення до приватних виконавців — розповідає LB.ua.

Фото: racurs.ua

Україна має проблеми із виконанням судових рішень. Невтішну статистику про не надто високі показники такого виконання часто наводять як профільне Міністерство юстиції, так і численні експертні організації. Це, відповідно, має своє наслідки як для звичайних громадян, так і для бізнесу (тут мова йде як про реалізацію права на правосуддя та можливість захистити свої права у судді, так і про захист інвесторів та ін.). Виконання судового рішення або, як кажуть юристи, виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження. Тобто якщо рішення суду не виконуються, збитків не лише зазнають кредитори, а й сам процес фактично втрачає сенс. Щоб це якось виправити та підвищити ефективність процесу виконання судових рішень, а також зменшити навантаження на державних виконавців в нашій країні було впроваджено і роботу приватного виконавця. Нагадаю, що раніше усі дії по виконанню судових рішень були офіційно покладені тільки на державних виконавців, які працюють в структурі Департаменту Державної виконавчої служби. «Приватники» тепер працюють на ринку паралельно з Державною виконавчою службою і виконуватимуть ті ж функції з примусового виконання рішень судів та інших органів. Це, відповідно, також створює конкуренцію на ринку.

Такий підхід яка уже давно успішно функціонує на Заході, в т.ч. у наших країн-сусідів зі Східної Європи, які наразі вже є членами ЄС (до прикладу, і тій же Польщі). Тобто поряд із державними виконавцями у сфері виконанням судових рішень також працюють і «приватники», що займаються цим на правах самозайнятих осіб поза офіційною структурою, але під наглядом Мін'юсту.

Для чого це потрібно та як це зазвичай працює? До прикладу, ваш сусід винен вам певну суму коштів і відмовляється повертати. Ви звертаєтеся до суду із відповідними документами, що підтверджують наявність такого боргу, його суму та строк виконання. Суд зoбов'язує вашого кредитора повернути борг і фактично настає етап виконання судового рішення (або це звучить юридичною мовою: виконавчого провадження). Отже, тепер ви, як кредитор можете обрати до кого вам звертатися за такого правовою допомогою: до державного виконавця чи приватного.

Фото: КДКА Чернігівської області

Такі приватники працюватимуть за тими ж принципами, що й державні, проте самостійно фінансуватимуть свою роботу, оплачуватимуть офіс і помічників. За останньою інформацією міністерства наразі таких спеціалістів уже є 122 особи. Насправді, не надто велика цифра на 40-мільйонну країну. Але сам процес відбору таких спеціалістів до роботи — не із легких і детально урегульований українським законодавством.

Вимоги до приватних виконавців та особливості їх роботи

Закон передбачає до таких спеціалістів великі вимоги. Якщо спростити увесь бюрократичний процес, то для того, щоб стати приватним виконавцем треба знати українську, бути громадянином України віком не молодше 25-ти років, мати юридичну освіту та та досвід роботи у сфері права не менше двох років та скласти кваліфікаційний іспит при Міністерстві юстиції (процедура до/після іспиту теж має низку нюансів).

Уже після успішного складання іспиту та отримання посвідчення кандидату у приватні виконавці потрібно обладнати своє робоче місце, пройти його перевірку із боку міністерства, оплатити страхування відповідальності, відкрити відповідні банківські рахунки, отримати запис свого прізвища в реєстрі приватних виконавців та пройти навчання по робочі із реєстрами. І, в результаті, можна починати працювати. Погодьтесь, вимоги доволі серйозні.

При цьому поряд із страхуванням у процесі також роботи приватний виконавець перебуває під контролем із боку Міністерства юстиції та несе відповідальність за свої рішення, дії чи бездіяльність та завдану третім особам шкоду за законом. На сьогодні також уже створена Асоціація приватних виконавців України, що об’єднує всіх «приватників».

Спеціальна комісія головного територіального управління юстиції у Рівненській області проінспектувала офіс приватного виконавця
Сергія Сідоренка, 8 травня 2018 року.
Фото: radiotrek.rv.ua
Спеціальна комісія головного територіального управління юстиції у Рівненській області проінспектувала офіс приватного виконавця Сергія Сідоренка, 8 травня 2018 року.

Що треба знати і мати при зверненні до приватного виконаця

Для початку невеличка юридична довідка. За законом, судове рішення (ухвали, рішення, постанови, судові накази ) можуть виконуватись у добровільному або примусовому порядку. Якщо боржник відмовляється виконувати рішення добровільно, кредитору слід звернутися до суду, який розглядав справу, із заявою про видачу виконавчого листа. Потім із цим виконавчим листом ви можете обрати звернутися із заявою до державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Важливо мати на увазі, що такий виконавчий лист може бути пред’явлений до примусового виконання протягом трьох років. Якщо хочете звернутися до приватного виконавця, можете знайти відповідного спеціаліста у відповідному Реєстрі приватних виконавців, який веде Міністерство юстиції. Приватні виконавці працюють у т.зв. виконавчих округах, якими є територія АР Крим, області, міста Києва чи Севастополя. Важливо також, що виконавчий документ пред’являється до виконання за місцем перебування боржника або його майна. До прикладу, приватні виконавці міста Києва уповноважені відкривати виконавчі провадження на території всього міста. Так само і виконавці в областях відкривають провадження по всій області. Втім, уже потім усі виконавчі дії приватний виконавець може здійснювати на території всієї України без обмежень.

Знайти необхідного фахівця у Єдиному реєстрі приватних виконавців України дуже легко. Реєстр містить відомості про всіх приватних виконавців, які уже офіційно (після виконання усіх законодавчих процедур) можуть проводити такі виконавчі дії. Користування безкоштовне, цілодобове і не містить жодних обмежень. Пошук у реєстрі можна здійснювати за прізвищем, ім’ям та по батькові виконавця, номером посвідчення та виконавчим округом. Якщо ви не знаєте вашого потенційного виконавця на ім’я, пошук за виконавчим округом — найефективніший. За результатами система повідомить, скільки приватних виконавців наразі працює у межах ваших області/міста, координати офісу приватного виконавця та контакти (електронна скринька та номер телефону). За результатами пошуку, реєстр також дозволяє скопіювати/завантажити результат для подальшого використання у вигляді інформаційної довідки. Окрім реєстру, як також передбачає закон, інформація про приватних виконавців виконавчого округу та реквізити їхніх офісів розміщуються у всіх судах та в органах державної виконавчої служби, розташованих у межах такого виконавчого округу. На сьогодні майже у всіх округах уже працюють приватні виконавці.

Найголовніше, що варто розуміти звичайному українцю: приватних виконавців прирівняли майже у всіх правах, за виключенням певних обмежень, встановлених законом.

Фото: Управління ДВС ГУЮ Дніпропетровскій області

Обмеження у повноваженнях приватних виконавців

Законом передбачені певні види рішення, які не може виконувати приватний виконавець:

  1. про відібрання і передання дитини, встановлення побачення з нею або усунення перешкод у побаченні з дитиною;
  2. за якими боржником є держава, державні органи, Національний банк України, органи місцевого самоврядування;
  3. за якими боржником є юридична особа, примусова реалізація майна якої заборонена відповідно до закону;
  4. за якими стягувачами є держава, державні органи;
  5. адміністративних судів та рішень Європейського суду з прав людини;
  6. які передбачають вчинення дій щодо майна державної чи комунальної власності;
  7. про виселення та вселення фізичних осіб;
  8. за якими боржниками є діти або фізичні особи, які визнані недієздатними чи цивільна дієздатність яких обмежена;
  9. про конфіскацію майна.

Якщо ж у вас чи вашого бізнесу є такі категорії справ, треба все ж таки звертатися до державного виконавця. Це вимога закону. Також приватні виконавці обмежені сумами, які можуть стягувати. Так, із початку 2018 року максимальна сума стягнення яку може прийняти приватний виконавець до свого провадження складає 20 мільйонів гривень.

Оплата роботи приватного виконавця

Важливо розуміти відмінності між оплатою роботи державного і приватного виконавців. Якщо державним виконавцям із ДВС заробітна плата виплачується із державного бюджету, тобто із коштів платників податків, то із приватними виконавцями ситуація дещо інша. За законом, приватники отримуть:

  • офіційну винагороду у розмірі 10% від стягнутої суми (боргу, вартості майна) та/або
  • від 2-х (для фізичних осіб) до 4-х (для юридичних осіб) мінімальних заробітних плат за рішеннями немайнового характеру,
  • а також можливості отримання додаткової винагороди, яка встановлюється за домовленістю зі стягувачем.

Також передбачається сплата так званого авансового внеску у розмірі 2% від суми стягнення.

Фото: Донецький прес-клуб

Приватний виконавець може укласти договір зі стягувачем, яким встановити розмір додаткової винагороди і порядок її сплати. Проте подібний договір може і не укладатись. У такому випадку додаткова винагорода не сплачується взагалі. Із суми прибутку приватні виконавці як дохід від незалежної професійної діяльності, відповідно, сплачують податки.

За даними Міністерства юстиції, за перші 6 місяців цього року, середній показник виконання – 37,8%. При цьому чиновники уточнюють, що на сьогодні приватними виконавцями стягнуто 290 млн грн і фактично виконано 1004 документи, що становить 59,4% із числа завершених. Водночас, за інформацією міністерства, минулого року на виконанні у приватних виконавців було близько 3 тисяч документів, то з початку цього року їм уже надійшло більше 10 тисяч документів, що свідчить про підвищення довіри до приватних виконавців.

Отже, у якійсь мірі, тепер в Україні стало простіше виконувати судові рішення. Але роботу приватного виконавня жодним чином не варто сприймати як панацею на усі випадки життя. Варто пам'ятати, що «якість» роботи приватного виконавця залежить від обставин вашої справи, етапу звернення та законними можливосями звернення стягнення на кошти та майно вашого боржника.

Оксана КуперОксана Купер, магістр права, журналіст «Юридичної газети»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram