ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна почне закуповувати медвироби за міжнародним класифікатором GMDN

Це повинно спростити процес закупівель і виключити корупцію.

Україна почне закуповувати медвироби за міжнародним класифікатором GMDN
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я, Міністерство економічного розвитку і торгівлі і GMDN-Агентство підписали меморандум про співпрацю, згідно з яким з 2019 року Україна буде закуповувати медичні вироби за міжнародним уніфікованим класифікатором GMDN.

Про це повідомляють на сайті Мінекономрозвитку.

Зазначають, що це спростить процес закупівлі і виключить корупцію, в результаті лікарні зможуть закуповувати більше необхідних якісних матеріалів, інструментів, імплантатів і обладнання.

"Держава, лікарні і лікарі, виробники і, найголовніше, українці - це матиме позитивні зміни для всіх", - заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Раніше медустанови могли вільно формулювати назви медичних виробів, маніпулювати їхніми технічними характеристиками і таким чином завищувати ціни і сприяти корупції в тендерах. З введенням GMDN-класифікатора такі дії стануть неможливими, оскільки в цій базі даних кожен тип медвиробів має унікальний короткий код (5 цифр) і супроводжується чіткими характеристиками. Наприклад, неможливо буде розділити закупівлю одного виробу на кілька під різними назвами, змінити технічні характеристики під конкретного учасника тендеру або відразу подати заявку на закупівлю ліків і медичних виробів", - пояснили в Мінекономрозвитку.

Класифікатор GMDN - це база даних, яка містить інформацію про всі типи медичних виробів, які використовуються для діагностики, профілактики, моніторингу, лікування або полегшення стану людини у випадках хвороби або травми. Зараз у системі близько 7,5 тис. виробників з усього світу і понад 1 млн медичних виробів.

Нагадаємо, раніше МОЗ внесло зміни до Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram