ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд відправив лідера С14 Мазура під домашній арешт у справі про напад на табір ромів

Постраждалі роми не прийшли на засідання, їхні покази зачитала суддя.

Суд відправив лідера С14 Мазура під домашній арешт у справі про напад на табір ромів
Фото: facebook/Amnesty International Ukraine

Підозрюваного в погромах табору ромів на Лисій горі в Голосіївському районі Києва, координатора праворадикальної організації С14 Сергія Мазура взяли під цілодобовий домашній арешт на два місяці. Про це повідомляє "РБК-Україна".

Рішення винесла суддя Наталія Чередніченко, таким чином задовольнивши клопотання прокуратури.

На суді Мазур заявив, що комунальне підприємство "Київблагоустрій" нібито двічі зверталося до C14 з проханням прибрати територію, де був ромський табір.

"Поселенці нападали на людей, що робила поліція - я вже неодноразово заявляв. Думаю, стосовно них повинно бути відкрито кримінальне провадження. До нас зверталися і з благоустрою двічі, щоб ми прибрали цю територію. Ми займалися також закриттям точок наркоторгівлі за погодженням", - зазначив підозрюваний.

Адвокат Мазура заявив, що оскаржуватиме рішення суду. "Ми вважаємо, що це тиск на організацію С14. Рішення суду вважаємо неправомірним. Будемо, звичайно, оскаржувати і подавати апеляцію. У справі було допитано 5 ромів, але є підстави вважати, що покази сфальсифіковано", - зазначив адвокат.

Самі постраждалі на засідання суду не з'явилися, суддя тільки зачитала їхні свідчення.

Нагадаємо, 10 липня 2018 року Мазуру повідомили про підозру.

Ідеться про напад на табір ромів у Києві в ніч на 21 квітня. Зловмисники спалили намети людей, після чого із застосуванням насильства змусили їх покинути табір. Було опубліковано відео нападу. Активісти C14 відкрито визнавали свою участь в описаних подіях. Розслідувати цей погром закликали Україну міжнародні правозахисні організації, а також США і ООН. Поліція відмовлялася починати кримінальне провадження у справі, поки ЗМІ не оприлюднили відео з ромського табору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram