ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд залишив на волі підозрюваного у справі про вбивство журналіста Сергієнка, незважаючи на посилення звинувачення (оновлено)

Повний текст постанови оголосять 20 липня.

Суд залишив на волі підозрюваного у справі про вбивство журналіста Сергієнка, незважаючи на посилення звинувачення (оновлено)
Василий Сергиенко
Фото: infomist.ck.ua

Печерський районний суд Києва відхилив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу для одного з учасників вбивства Героя України, журналіста-розслідувача Василя Сергієнка.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

За словами прокурора, Валентин Завражин брав участь у стеженні, викраденні і тортурах журналіста, які призвели до його смерті.

У січні цього року Завражин вийшов під заставу в 700 тисяч гривень, оскільки він проходив лише за епізодом з викраденням журналіста. Однак сторона звинувачення додала статті обвинувачення. За даними прокуратури, Завражин є співучасником й інших злочинів, вчинених злочинною організацією: вбивства викраденої людини з корисливих мотивів та незаконного проникнення в приватні володіння.

Незважаючи на це суддя Цокол відхилила клопотання, повідомивши, що повний текст постанови з причинами такого рішення оголосить 20 липня о 13:00.

Нагадаємо, що 4 квітня 2014 року журналіста Василя Сергієнка викрали з будинку і після тортур вбили, а тіло закопали в лісі. Є 8 установлених учасників злочину, один з них переховується в Америці.

За словами рідних загиблого, він займався розслідуванням земельних махінацій, які вийшли на нинішнього нардепа Геннадія Бобова.

У справі про вбивство проходять також Андрій Іносов (затриманий у США 6 березня цього року), Володимир Воронков, Віктор Горбенко, Максим Русін, Роман Недибалюк і Вадим Мельник.

Прокурор Олексій Ніколайчук зазначає, що до злочинного угруповання входили дві строго підзвітні команди, набрані на базі однієї зі шкіл бойових мистецтв. Одна (до якої належав Завражин і якою командував Іносов) була набрана з сильних бійців. Вони повинні була вистежити, захопити жертву і відвезти другій групі. Інша команда (під керівництвом Федорова) складалася з "стресостійких" людей, які мали навички роботи зі зброєю - вони повинні були вбити Сергієнка і закопати в лісі.

Ці групи, за словами прокурора, здійснювали й інші злочини. "Під час викрадення група Завражина не використала маски. Це свідчить про те, що вони були впевнені в подальшій долі Сергієнка і в тому, що він нікому не зможе розповісти про них", - повідомив обвинувач.

Василя Сергієнка викрали в квітні 2014 року, коли він закривав хвіртку свого будинку, що робив щовечора. На крики жертви з дому вийшла його матір, яка і побачила викрадачів.

Під час викрадення журналіста сильно побили, а під час передачі його від групи до групи він отримав сильний удар по голові. Потім, уже в лісі, його намагалися добити ударами ножа в груди (більш ніж 10 ударів) і задушенням (мотузка порвалася). Прокурор заявив, що жодне з пошкоджень не було смертельним, але в сукупності вони призвели до смерті від травматичного шоку і сильної кровотечі. Якби йому вчасно викликали швидку допомогу, то Сергієнко залишився б живий.

"Брєд хворої уяви! - обурився Завражин текстом підозри. - Мене жоден свідок не впізнав. Той свідок, який вказує, що я нібито спалював на "Porsche Cayenne" речі якісь [прокурор говорив, що після злочину злочинці спалили одяг, мобільні телефони і крадені номери, які причепили до машини Завражина "LADA Priora"] ... У мене ніколи не було "Porsche", я їздив на "Lexus".

При цьому на запитання судді про те, чим він займався в 2013 році, чіткої відповіді не прозвучало: "Це ніяк не стосується до цієї справи".

Прокурор просив обрати підозрюваному арешт як запобіжний захід, а адвокат - домашній арешт. Незважаючи на те, що Завражин не з'являвся за повістками досудового слідства, а за вказаними в справі адресами не проживає, суддя Цокол відхилила клопотання прокуратури без пояснення причин. Повний текст постанови з причинами такого рішення оголосять 20 липня о 13.00. 

Черкаські суди вже понад два роки не можуть почати розглядати справу по суті, її перекидають з одного суду до іншого через тиск на суддів. 10 липня обвинувальний акт узагалі повернули прокуратурі на доопрацювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram