ГоловнаСуспільствоЖиття

Кілька людей увірвалися в будівлю НАБУ, поламали меблі і закидали поверх тортами (оновлено)

У Бюро назвали інцидент "провокацією з боку представників певних політичних сил".

Невідомі прорвалися в будівлю Національного антикорупційного бюро в Києві і влаштували там заворушення.

Про це повідомив директор НАБУ Артем Ситник.

За його словами, учасники мітингу, які проводили акцію біля будівлі НАБУ, проникли на перший поверх приміщення, відтіснили охорону і влаштували безладдя - поламали меблі і закидали поверх тортами.

При цьому, за його словами, поліція ніяк не реагувала.

Ситник уточнив, що прорватися до співробітників бюро і керівництва дебоширам не вдалося.

У зв'язку з інцидентом охорону будівлі НАБУ посилено.

Директор НАБУ пов'язує заворушення з наближенням засідання Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів з розгляду дисциплінарної скарги на керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

"Наближається 24 число, засідання КДКП, тому вони активізувалися", - сказав він.

Також Ситник вважає, що акція була організована прихильниками голови МВС.

Керівник управління зовнішніх комунікацій НАБУ Дарина Манжура повідомила, що протестувальники покинули будівлю в супроводі поліції.

"Група так званих протестувальників, які вранці тут (біля будівлі НАБУ, - ред.) перебували, прорвалася всередину, пройшла через турнікет, тобто, по суті, вони порушили периметр незаконно. Усередині вони поламали меблі, накидали сміття, покидали торти Roshen - і все це відбувалося з мовчазної згоди поліції, яка була присутня, але вона їм не заважала це робити. І вже потім, коли вони опинилися всередині і почали тут трощити меблі, за ними прийшли поліцейські і звідси забрали. На цей момент їх всередині немає", - розповіла вона РБК-Україна.

Фото: rbc.ua

Оновлення. У НАБУ вважають проникнення невідомих у будівлю Бюро у вівторок 17 липня "провокацією з боку представників певних політичних сил".

Про це йдеться в заяві НАБУ.

"Не виключаємо, що сьогоднішні події є свідомою, спланованою і організованою провокацією з боку представників певних політичних сил. Це підтверджується як зв'язками одного з організаторів акції з фігурантами розслідувань НАБУ - народним депутатом Євгеном Дейдеєм і близьким родичем міністра внутрішніх справ, так і пасивністю поліції щодо правопорушників. Жоден з них не був затриманий, що навряд чи було б можливим, якщо б такі події відбулися, наприклад, в приміщенні МВС. Також НАБУ має підтвердження того, що учасників акції, серед яких були представники соціально незахищених верств населення, підвозили й вивозили організованими групами в обмін на певну матеріальну винагороду", - йдеться у документі.

У Бюро нагадали, що минулого тижня стало відомо про рішення прокурора САП закрити справу щодо екс-заступника міністра внутрішніх справ і близького родича глави МВС. Мова йде про так звану "справу рюкзаків". НАБУ висловлює категоричну незгоду з цим рішенням і вважає, що детективи зібрали достатньо доказів для передавання справи у суд за звинуваченням у розтраті 14,5 млн гривень бюджетних коштів.

У НАБУ вважають, що акція 17 липня є атакою на Бюро за його "принципову позицію в розслідуванні корупції представників правлячої еліти".

Також на сайті Бюро оприлюднено фрагменти відеозаписів з камер спостереження, "які демонструють протиправну поведінку протестувальників".

Нагадаємо, раніше біля будівлі САП на вулиці Ісаакяна облили зеленкою голову Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, а також кинули в нього кілька тортів в упаковках торгової марки "Рошен".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram